tiistai 9. toukokuuta 2017

Bali - Trying To Find The Balance Between Good And Evil

Hei kaikki! Tämä on meidän toistaiseksi viimeinen päivitys Aasiasta ja tarkemmin ottaen Balilta, jossa olemme viettäneet 3,5 viikkoa. Meillä on takanamme 190 päivää reissua ja mikäli Australian rajavalvontayksikkö laskee meidät sisään maahan, alkaa huomisesta meidän ensimmäinen Working Holiday - vuotemme.





Bali is a great place to learn how to surf. /// Bali on hyvä paikka opetella surffaamaan.


Paljon ollaan ehditty kokemaan ja näkemään, mutta tähän väliin 16 viikkoa Aasiassa tuntuu varsin sopivalta ajalta. Vaikka reissaaminen on kivaa, on se myös ajoittain puuduttavaa ja rankkaakin lukuisten maiseman vaihtojen, majoitus-, ja aktiviteettibuukkausten sekä kulttuurishokkien takia. 

Olemme majailleet viimeisen viikon Canggussa Guest Housessa, jonka omistaja kertoi meille paikallisesta uskonnosta, jonka kulmakivenä on hyvän ja pahan tasapainon löytäminen, joten tässä postauksessa vertailemme Balin hyviä ja huonoja puolia.

Meillä oli kaksi tavoitetta Balille: opetella sukeltamaan ja surffaamaan. Nämä tavoitteet saimme täytettyä ja saimme niistä elinikäiset harrastukset, joten voimme sanoa Balin reissumme onnistuneen kiitettävästi. Kohokohtia Indonesiassa ovat olleet surffauksen ja sukelluksen lisäksi uiskentelu merikilpikonnan kanssa Gili Airilla, postikorttimaisemat Ubudissa, indonesialainen kasvisruoka sekä lukuisat lajibongaukset snorklausretkillä. 
Indonesialaisesta ruuasta huomasimme, että mitä hienompi ja kalliimpi ravintola on kyseessä, sitä mauttomampaa ruokaa ja pienempiä annoksia saa rahoilleen vastineeksi. Olemme käyneet paikallisten suosimissa ruokapaikoissa, jotka ovat hyvin vaatimattoman näköisiä eivätkä pidä itsestään muutakaan meteliä.





You can get Nasi Goreng (fried rice) and Mie Goreng (fried noodle) from everywhere in Bali and it is delicious. /// Herkullista Mie Gorengia ja Nasi Gorengia saa ympäri Balia.




Fruits, yogurt and granola = the perfect breakfast? /// Voiko tästä aamupala parantua?

Meitä on viime viikkoina vaivannut pienehkö reissuväsymys, johtuen pakollisten ja lukuisten asioiden selvittelyistä Australiaan liittyen sekä siitä, että saimme molemmat paikalliselta salilta, reissupöpön, joka on syönyt voimiamme. Tästä johtuen myös meidän omat surffitreenit jäivät vähäisiksi. Olemme saaneet järjestettyä asioita niinkin hyvälle mallille, että Henkalla on ensimmäinen työhaastattelu paikalliseen liikuntakeskukseen heti tämän viikon torstaina ja meillä on myös tiedossa auto, jonka tulemme hankkimaan. Se onkin melkoinen saavutus kahdelle autoista ymmärtämättömälle.

Bali on erilainen, lukuisten nähtävyyksien ja aktiviteettimahdollisuuksien kohde, jossa yleisesti ottaen muualla päin maailmassa kalliit harrastukset, voi oppia kohtuuhintaan. Esimerkiksi Hawaijilla surffisessio maksaa henkilöltä $100 kun taas Balilla sellaisen saa 25 eurolla. Luksuslomailua on mahdollisuus toteuttaa Balilla edullisesti, joten ei ihme, että paikoittain törmää enemmän reppureissaajiin kuin paikallisiin. Missään kohteessa emme ole nähneet näin paljon turisteja verratuna paikallisiin.





Surfing is definitely one of the must do things in Bali. /// Surffaus on "se juttu" Balilla.


Vaikka Bali on suosittu lomakohde niin aussien, aasialaisten, jenkkien kuin myös eurooppalaisten reppureissaajien keskuudessa, mahtuu tänne lukuisia aasialaiselle turistirysälle ominaisia epäkohtia. Listasimme haivainnoimamme miinuspuolet pahimmuusjärjestykseen.

Systemaattinen vedätys / kusetus: tämä on räikein, röyhkein ja pahin vitsaus, johon olemme ikinä missään päin maailmaa törmänneet ja sitä tapahtuu joka päivä, jopa ketjumarketeissa ja huoltoasemilla tankatessa. Vaihtorahat kannattaa aina laskea, sillä usein saat vähemmän rahaa takaisin, kuin mitä kuuluisi saada. Kusetus on niin pinttynyttä ja systemaattista, että kun huomauttaa, että sai rahaa liian vähän takaisin, niin vaihtorahat löytyvät jostain kerta toisensa jälkeen ilman pahoitteluja. Kertaakaan kukaan ei ole yrittänyt esittää vaihtorahahuijauksen olevan vahinko, eivätkä he vaikuta olleen pahoillaan kiinni jäätyään. Esimerkkinä Ubudissa pääkadulla oleva AlfaMart - 24h marketti, jossa hinnat ovat näkyvillä ja kassatiskillä viivakoodit luetaan laitteilla. Laskimme joka kerta loppusumman tuotteillemme ennen kassalle menoa ja vaikka tuotteet luettiin viivakoodinlukijalla, kertyi laskuun turistilisää, josta huomautettuamme, summa yhtäkkiä muuttui samaksi kuin hintalappujen perusteella laskemamme loppusumma. Haamukulut olivat yleensä 10 000 - 30 000IDR luokkaa (0,70€ - 2,10€) / asiointikerta, joka ei iso summa meille, mutta se on valtava määrä suhteutettuna paikalliseen hinta- ja palkkatasoon. Kyseisen kaupan palvelupolkuun kuului tämä vedätys matkailijoiden kohdalla ja meitäkin he yrittivät kerta toisensa jälkeen huijata, vaikka jäivät siitä joka kerta kiinni. Toinen mieleenpainunut tilanne tapahtui huoltoasemalla, kun saimme vaihtorahaa liian vähän takaisin ja jälleen kerran siitä huomautettuamme vaihtoraha löytyi jostain ilman pahoitteluita. Tankkaaja yritti hoputtaa meitä lähtemään pois ennen kuin ehdimme tarkistaa saamamme vaihtorahat, jotta saisi tehtyä henkilökohtaista voittoa tankkauksellamme. 

Liikenne: kaoottista varsinkin ruuhka-aikoina, joita on säännöllisen epäsäännöllisesti pitkin päivää. Skootterilla pitää pujoitella autojen vierestä ja välistä, jotta lyhyeltä kuulostava matka sujuu kohtuullisessa ajassa. Risteyksissä pitää uskaltaa kääntää kaasua ja mennä tai saattaa joutua odottelemaan koko päivän vuoroaan. Meille oli pienoinen shokki huomata, että 7-10 km matkaan voi helposti tuhrautua tunti tai enemmänkin, sillä tiet ovat mutkikkaita ja liikenne tökkii pahasti. Indonesiassa saa ajaa skootteria 16 vuotiaana, mutta olemme nähneet 5 vuotiaita skootterikuskeja huristelemassa toisen ikäisensä kanssa pitkin yleisiä teitä joillakin jopa tupakka huulilla. Mikäli tällaisen liikkuvan vastuuttomuuden multihuipentuman kanssa ajaa kolarin, vastaa kuljettajan vanhemmat lapsensa toimista.





If you want to take a break from the horrible traffic go to Gili Air, there are no motor vehicles at the island. /// Jos hullu ajokulttuuri alkaa hajoittamaan niin kannattaa mennä Gili Airille, siellä ei ole moottoriajoneuvoja ollenkaan.


Kukkotappelut: koska gämblääminen on täälläkin päin maailmaa saatanasta, ovat lotto ja uhkapelaaminen lailla kiellettyjä huvituksia ainakin, jos olet köyhä eikä käteistä löydy paikallisten sinivuokkojen saapuessa paikalle. Raha puhuu ja sillä saa Indonesiassa ummistettua viranomaisten silmät kätevästi, jos jää kiinni jostain laittomasta. Madventures tiesi kertoa, että liian pientä lahjusta ei kannata tarjota, jos virkavallan kanssa tulee ongelmia.





Local guys comparing their roosters. /// Paikalliset keskustelee kukoistaan.


Paikalliset pitävät kukkoja lemmikkeinään, joita treenataan ja usutetaan toistensa kimppuun. Kukkotappelut ovat laittomia, mutta ne saadaan paikallisen uskonnon varjolla piilotettua rituaaleiksi hyvän ja pahan balansoimiseksi. Viihdyttävää tappeluista tekee raha, joka liikkuu järjestäjien ja kukkojen omistajien keskuudessa. Guest Housemme edessä Canggussa järjestettiin tappeluharjoituksia ja majapaikan omistaja kertoi meille säännöistä sen verran, että hyviä tappelukukkoja tuodaan Filippiineiltä ja Thaimaasta ja niiden hinta vaihtelee 10 000 000 - 20 000 000IDR (700-1400€) välillä. Hyvillä taistelukukoilla on hintaa, sillä Balilla minimipalkka on 1 200 000IDR (83€) kuukaudessa.





This is serious gambling here in Bali even though gambling is illegal and a lot of money is changing owners. /// Kukkotappelut ovat todella suosittua uhkapelaamista Balilla, jossa kaikenlainen uhkapelaaminen on laissa kielletty.


Känni- ja huumetörttöily liikenteessä: kun baarit sulkevat ovensa, lähtevät asiakkaat kulkuneuvoillaan kohti jatkomeininkejä tai höyhensaaria. Kannattaakin siis kiinnittää erityistä huomiota liikkuessaan yöaikaa kaduilla. 

Huolimatta näistä luetteloiduista miinuspuolista 
Countlessmilesandsmiles suosittelee Balia lämpimästi sukelluksesta kiinnostuneita tai jo kortin omaavia sukeltamaan Padang Bain Drop Off - koralliseinämällä, jossa biodiversiteetti vastaa sukeltajan unelmaa. 3,5 vk ei riittänyt meille saamaan kaikkea haluamaamme irti tästä mielenkiintoisesta ja monipuolisesta saaresta, mutta se antaa meille syyn palata tänne uudestaan.

Olemme mielissämme, että olemme nähneet Balista usein hehkutettujen upeiden maisemien ja nähtävyyksien lisäksi myös sen arkisemman ja vähemmän hehkutetun puolen, sillä myös huippukohteilla on varjopuolensa. Myös auringossa. 





Our next destination is on the pressure gauge. /// Painemittarissa lukee meidän seuraava etappimme.


Haluaisimme kuulla lukijoiden kommentteja perusteluineen kohteista, joissa olette havainneet räikeitä miinuspuolia. On tärkeää jakaa myös niitä asioita, jotka vain valittajaleiman pelossa lakaistaan maton alle. Kommentteja voi laittaa suoraan blogimme kommenttiosioon tai lähettää halutessaan yksityisviestillä. 





Last sunset in Bali at Batu Bolong Beach. /// Meidän loman viimeinen auringonlasku Batu Bolongilla.



Kiitos jo etukäteen kommenteista ja ajastasi, jonka käytit tekstimme lukemiseen. See you soon! 

Emmi & Henkka