torstai 4. toukokuuta 2017

Bali - Riding The First Waves

Meidän toinen must learn - tavoite sukelluksen lisäksi ennen Ausseja oli opetella surffaamaan. Bali on yksi maailman parhaista surffimestoista, joten päätimme pyhittää viimeisen viikon Indonesiassa surffauksen opetteluun. Vertailimme eri surffikoulujen hintoja ja palveluita ja parhaimmalta vaikutti Odysseys Surf School, josta otimme ihkaensimmäisen tuntimme. 





We went to take a look how surfing looks like in Batu Bolong the night before our first lesson. Can you spot the surfer in the pic? /// Kävimme Batu Bolongilla katsomassa, miltä surffaus näyttää livenä. Löydätkö kuvasta surffaajan?



Meitä mietitytti surffikoulun sijainti, sillä tunnit järjestetään Kuta Beachilla, josta emme ole kuulleet keneltäkään yhtään positiivista kommenttia. Kysyimme Odysseyksen henkilökunnalta ennen varausta rannan saastaisuudesta ja roskaisuudesta ja he kertoivat, että jäteongelma on pahin sadekaudella loka-huhtikuussa, jolloin joista mereen virtaa ihmisten ojien pientareelle jättämät roskapussit ja jätteet. Rannalla pidetään kuulemma aamuisin siivoustalkoita, mutta tämän saaren toimintatapoja ja kiinnostuskäyrää roskaamisen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin havainnoituamme, emme ihmettelisi, jos nekin kerätyt jätteet kipataan sinne, mistä ovat mereen päätyneetkin.

Odysseyksen yhteen semi-private - surffisessioon kuuluu kuljetukset majoitukselta koululle ja takaisin, yksi surffikoutsi kahdelle henkilölle, surffipaidan ja -laudan vuokra ja kylmää juomavettä rannalla. Surffausaikaa on yhteensä noin 2,5 tuntia. Odysseyksen tiloista löytyy myös suihkutilat ja pyyhkeet, jotka ovat käytössä session jälkeen. Lisämaksusta voi ostaa kuvia ja videoita, joita kuvataan sessiosta.




Ready for the first session. /// Valmiina ensimmäiseen surffisessioon.


Koululle päästyämme vaihdoimme surffipaidat päälle, otimme laudat kantoon ja suuntasimme kadun toiselle puolelle Kuta Beachille. Koutsimme Jandi kävi läpi laudan osat, turvallisuusasiat ja opetti meille miten laudan päälle noustaan vedessä, jonka jälkeen teimme muutamia kuivaharjoituksia ennen veteen menoa. Molemmat meistä pääsivät heti ensimmäisellä aallolla pystyyn laudalle, joka oli iloinen yllätys meille molemmille, koska ajattelimme, että pystyyn nouseminen olisi aloittelijalle vaikeinta. Ensimmäinen surffisessio sujui niin hyvin molempien osalta, että koutsimme sanoi, että meidän ei ole mitään järkeä ottaa kuuden opetussession pakettia, jota olimme alunperin harkinneet. Oli ilo kerrankin huomata täällä Indonesiassa, että joku oli reilu meitä kohtaan, eikä vain halunnut mahdollisimman paljon rahaa matkailijoilta.
Surffaus on fyysisesti raskasta, joten olemme molemmat aivan poikki ensimmäisen session jälkeen. 




Henkka in front of Odysseys Surf School. /// Henkka surffikoulun edustalla.




Henkka bought a shirt from Odysseys' shop. /// Henkka osti hienon paidan Odysseyksen liikkeestä.


Onnistuneesta ensikokemuksesta innostuneena suuntaamme huomenna Batu Bolongin rannalle, vuokraamme laudat ja harjoittelemme yhdessä lisää. 


Thanks for reading and see you soon!

Emmi & Henkka 

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Bali - Mafian Matkassa

SATURDAY APRIL 29TH

Meillä on takana melkein kaksi viikkoa Indonesiassa, josta suuren osan olemme viettäneet Balilla, pois lukien 4 yötä Gili Airilla. Elämme jänniä aikoja siinä suhteessa, että meidän reissun lomaosuus alkaa olla loppusuoralla ja kohta koittaa siirtyminen Ausseihin töiden pariin. Nettipokerin pelaaminen jää 15. toukokuuta lähtien pitkälle tauolle, sillä Australia siirtyy kieltolakiin nettipokerin suhteen ja tämä tarkoittaa sitä, että alamme taas postailemaan livepokeripäivityksiä, kunhan pääsemme käsiksi Perthin Crown - kasinon livepöytiin. 

Tässä postauksessa kerromme ensimmäisestä yön yli - retkestämme aktiivisen Mt. Batur - tulivuoren huipulle ihailemaan auringonnousua ja todellisesta retkivarausmokastamme. 




Mt. Batur is an active volcano and its highest point is 1717 meters. /// Mt. Batur on aktiivinen tulivuori ja sen korkein kohta on 1717 metrin korkeudessa.
 

Näimme mainoksen Sunrise trekkingistä ja retken sisällön perusteella kiinnostuimme vertailemaan eri matkanjärjestäjien hintoja ja saimme parhaan diilin hotelliltamme pienen tinkimisen jälkeen 300 000IDR (21€) / hlö sisältäen kuljetukset hotellilta vuoren juurelle ja takaisin, aamiaispannukakut, oppaan, taskulamput, välipalan huipulla ja friteetattua banaania sekä kahvia takaisintulomatkalla. 

Olemme yrittäneet viime aikoina minimoida netissä pyörityn ajan, sillä nettiyhteydet ovat pääosin surkeat ja koneella vierähtää juuri tästä syystä helposti tunti jos toinenkin ylimääräistä hukkaan heitettyä aikaa. Aloimme edellisenä iltana etsimään tietoa Mt. Baturista ja meille selvisi, että retkibusiness on paikallisen mafian pyörityksessä ja että paikalliset viranomaiset on lahjottu hyväksymään toiminta. Reitti huipulle on tosi selkeä ja kuka vain hyvän kunnon omaava voi paikallisen lain mukaan lähteä omin päin kapuamaan vuorelle ilmaiseksi, mutta niin tehdessään joutuu todennäköisesti mafian uhkailun ja häirinnän kohteeksi. Tässä vaiheessa olisimme tuskin saaneet retkeen sijoittamiamme rahoja takaisin, joten nielimme epäeettisen ostopäätöksemme ja lähdimme retkelle turvallisin mielin, sillä olimmehan sijoittaneet retkeen paikallisten mittakaavassa sievoisen summan suojelusrahaa ja palkanneet oppaan mafian palkkalistoilta. 

Seikkailu alkoi kahden aikaan yöllä, kun kyytimme saapui hotellille, jossa paikallinen kuski tarkasti maksukuittimme kuin kuka tahansa matkanjärjestäjä ja pyysi meitä olemaan vaiti muille retkeilijöille hinnasta, jonka maksoimme. Noukimme matkalta 3 muuta meidän ryhmään kuuluvaa asiakasta ja kuljettaja ajoi meidät pienelle kahviplantaasille, jossa saimme banaanipannukakut sumppeineen aamupalaksi. Puheenaiheeksi nousi heti etsittelyiden jälkeen hinta, jonka kukakin oli retkestä maksanut ja selvisi, että muutkin olivat perillä mafiakytköksistä. Aamupalan jälkeen kuljettaja ajoi meidät lähtöpisteelle, jossa saimme satapäisen opasjoukon seasta oppaaksemme alle kolmikymppisen Asmedin, joka antoi kaikille taskulamput ja ilman mitään ohjeistuksia matka kohti huippua sai alkaa. 

Aluksi reitillä oli sysipimeää ja ainoat valot, joita näimme olivat muiden retkeilijöiden taskulampuista. Meidän toiveena ja tavoitteena retkellä oli nähdä linnunrata ensimmäistä kertaa elämässämme ja yö oli sen verran kirkas, että onnistuimme näkemään taivaan läpi kuultavan galaksimme äärirajoja, joten onnistuimme lyhentämään bucket listiämme yhdellä asialla. 




Sun starts to rise from the horizon. /// Aurinko alkaa pikkuhiljaa nousemaan.


Kapuaminen ylös kesti lukuisine taukoineen 1h 45min. Taukoja pidettiin lähinnä oppaan toiveesta ja meidän oli vaikea ymmärtää, miten henkilöllä, joka omien sanojensa mukaan vetää kyseisen rallin kerran päivässä, oli niin huono kunto. Ehdimme huipulle hyvissä ajoin ihailemaan auringonnousua ja perillä ylhäällä oppaamme levitti meille alustan, jossa saimme istua ja ihailla maisemia sillä välin kun hän valmisti meille välipalaa. Auringon noustua ja kuvat otettuamme lähdimme paluumatkalle kohti lähtöpistettä oppaamme viilettäessä 10m - 100m edellämme. Jyrkimmän osion ohitettuamme alkoi alamäkijuoksuosio, jossa sai jännitystä vastineeksi retkeen sijoittamille rahoille. 




We could actually see the sunbeams. /// Ylhäältä näki jopa auringonsäteet.




The clouds looked awesome too. /// Myös pilvet viereisen vuoren ympärillä näyttivät upeilta.




We definitely recommend a sunrise hike to everyone who likes these beatiful views. It is totally worth the effort. /// Suosittelemme yön yli - retkeä kaikille, jotka haluavat nähdä tällaisia upeita näköaloja luonnossa. Todellakin vaivan arvoista.


Oppaamme, kuten suuri osa muistakin hänen kollegoistaan olivat pystymetsästä revittyjä paikallisia, joilla ei nousun pituuden ja vuoren korkeuden lisäksi ollut kerrottavana juuri muuta tietoa. Ryhmämme yritti esittää oppaalle kysymyksiä reitin varrella, mutta tietoa irtosi kuin mafian jäseniltä kuulusteluissa konsanaan. Voisi kuvitella, että yksi suurimmista syistä auringonnousun näkemisen lisäksi asiakkaille on tähtien ja tähtikuvioiden ihailu säkikkipimeällä reitillä, joten oppaiden olisi ihan hyvä osata vastata kysymyksiin aiheista, mutta meidän ryhmänvetäjämme ei tiennyt edes mikä linnunrata on, vaikka hänen englanninkielen taitonsa oli paikalliseen tasoon nähden melko hyvä. Oppaiden koulutus retkien vetämiseen on luultavasti samaa tasoa kuin heidän työehtosopimuksensa mafian leivissä, joten työnantajan maineen tietäen ei voi matkailijakaan vaatia liikoja. Asiakkaan palautteella voi odottaa olevan yhtä suuri painoarvo, kuin valittaisi säästä matkatoimistolle. 




We also got a few good pics from the crater after the sunrise. /// Näpsäisimme myös muutaman kuvan kraaterista auringon noustua.




Mt. Batur volcano crater.




Mt. Batur, Bali, Indonesia


Päädyimme lähtöpisteelle laskeuduttuamme noin tunnin, josta alasjuoksua oli noin puolet reitistä, jonka maisemista ei sinänsä ole mitään valittamista, sillä alastuloreitti kulki upean sademetsän läpi. Go Pro:lle olisi ollut käyttöä, sillä aikaa ei kuvien ottoon varsinkaan meidän rikkinäisellä kameralla kannattanut siinä vauhdissa edes toivoa vessatauosta puhumattakaan. Oppaamme vaikutti olevan mielissään, kun oli saanut 5 urheilullista ryhmäläistä ja sai vetää päivän sessionsa ennätysajassa päätyyn. Huolimatta matkanjärjestäjän taustoista ja oppaan surkeasta esityksestä, saimme rahoillemme visuaalista sekä fyysistä vastinetta, josta olemme mielissämme. 

Countlessmilesandsmiles suosittelee Mt. Batur - retkeä kelle tahansa hyväkuntoiselle, mutta mikäli itse lähtisimme kyseisen setin suorittamaan uudelleen, jättäisimme retkipaketin ostamatta, koska vuorelle voi lain mukaan mennä retkeilemään ilman opasta ja reiteiltä on lähes mahdotonta eksyä. 

Kuulisimme mielellämme lukijoidemme hutiretkistä tai epäeettisistä valinnoista, joita olette tehneet joko vahingossa tai tarkoituksella. 
Kommentteja saa tuttuun tapaan jättää kommenttikenttään tai lähettää yksityisviestillä. Kiitos kaikille lukijoillemme ja erityisesti teille, ketkä olette jättäneet palautetta postauksistamme tai kommentoineet tekstiämme. Teidän kommentit motivoivat meitä julkaisemaan silloinkin kun aurinkotuoli tai muut kuviot kiinnostaisivat tekstin tuottamisen sijaan enemmän. 

Thanks for reading and see you soon! 

Emmi & Henkka