lauantai 7. lokakuuta 2017

Kun Odotukset Ja Todellisuus Jäävät Kauaksi Toisistaan

Tervehdys teille sinnikkäille ja ihanille seuraajille! Meidän farmijaksoa on jäljellä enää 4 viikkoa ja vaikka vapaa-aikaa on ollut nihkeiden työtuntien vuoksi yli tarpeen, on 10 viiikkoa tätä pakollista reissuvaihetta kulunut kuitenkin nopeasti. Olemme viettäneet 5 kuukautta täällä Länsi-Australiassa, joka jää taaksemme marraskuun alussa, sillä meillä molemmilla alkaa uusi, jännittävä puolen vuoden mittainen jakso elämässä eri mantereilla. Henkka lähtee takaisin Suomeen pääsykokeisiin ja pääsee samalla nettipokerin ääreen pettämättömien internetyhteyksien pariin ja maailman parhaisiin jumppiin GoGolle, joita me molemmat olemme ikävöineet reissun alkumetreistä lähtien. Emmi siirtyy Australian Itä-rannikolle Townsvilleen suorittamaan Dive Master - harjoittelua ja tarkoitus olisi saada kulutettua ensimmäisen vuoden viisumi loppuun töitä tehden, nähtävyyksiä ihmetellen ja muutamia vieraita hostaten. 





Summer is coming so we still get to enjoy some flower blossom before we leave WA.


Tässä postauksessa kumoamme omia odotuksia ja ennakkoluuloja Länsi-Australiasta tämän 5 kuukauden aikana saadun käsityksen perusteella. 

1. KAIKKI RAHA EI MENEKÄÄN RUOKAAN

Olimme varautuneet siihen, että elinkustannukset nousevat moninkertaisiksi, kun siirrymme kuukausia Aasiassa vietetyn ajanjakson jälkeen Australiaan. Aasiassa nautitut jokapäiväiset ravintolalounaat ja dinnerit jäivät tietysti pois päiväohjelmistamme ja odotimme kovasti keittiönkäyttömahdollisuutta omien ruokien valmistamiseen. Yllätykseksemme omien ruokien valmistaminen on osoittautunut paljon halvemmaksi, mitä kuvittelimme tähän pakolliseen huviin uppoavan. Avaintekijöinä tähän on ollut suurien annoksien valmistaminen kerralla ja kerran viikossa tehdyt kauppareissut, joiden ansioista ei ole tullut sorruttua mielitekoihin ja valmisruokiin. Australiassa esim. Woolworthissa ja Colesissa on todella hyviä tarjouksia joka osastolla, joiden avulla säästää kymmeniä dollareita / kauppareissu. On hankala sanoa, että kehittyikö ikävä kotiruokaa kohtaan salakavalasti yli puoli vuotta reissatessamme vai onko kotona valmistettu kasvisruoka yksinkertaisesti taivaallisen herkullista, sillä emme ole koskaan syöneet yhtä hyvin ja terveellisesti. Meillä kuluu noin 80AUD viikossa ruokiin, joka on mielestämme erittäin kohtuullinen summa monipuolisesta, terveellisestä ja herkullisesta ravinnosta.





Tofu, pine nuts, cheese, basil, pesto & pasta. Delicious and cheap homemade dinner.


2. PÄÄT SEKAISIN 

Odotimme Länsi-Australiaan saapumista todella paljon ja kuvittelimme saapuvamme länsimaiseen, rentoon, ystävälliseen ja sivistyneeseen ilmapiiriin. Alku lähtikin hienosti käyntiin ja Perthissä ihmiset, joiden kanssa olimme tekemisissä olivat miellyttäviä, joskin melko leväperäisiä. Näyttää kuitenkin siltä, että mitä kauemmaksi isoista kaupungeista mennään, sitä pahemmaksi ongelmat muuttuu. Meille tuli aivan yllätyksenä miten paljon (Länsi)-Australiassa käytetään huumeita ja miten tyynesti siihen ja siitä johtuviin ongelmiin suhtaudutaan. Meistä jopa välillä tuntuu, että huumeet ja niiden käyttö kuuluu tähän muutenkin ontuvaan kulttuuriin sillä Länsi-Australiaa tituleerataan metamfetamiinin pääkaupungiksi. Jurrissa ja/tai huumeissa ajaminen on täällä ihan jokapäiväistä, eikä se ole tuomittavaa käytöstä ihmisten keskuudessa, vaikka siitä kovat sakot ja seuraukset tulevatkin jos jää kiinni. Siellä missä huumeet kukkivat ja neulat heiluvat, vallitsee myös kaoottinen mielenterveysongelmien pommi. Ihmiset kitkuttelevat hoidon tarpeessa ja hyväkuntoisimmat käyvät töissä, mikäli pystyvät. Tuntuu, että lähes jokaisella tapaamallamme ihmisellä on joku kuollut huumeiden yliannostukseen tai niistä johtuviin ongelmiin ja vaikka emme ole paljoa sosiaalista elämää täällä pusikossa viettäneetkään, on moni kertonut meille puukkotappeluistaan ja esitellyt meille arpiaan ja puuttuvia hampaitaan. Ajoittain tuntuu, että kuuntelee ihmisraunioiden elämänkertaa kehnolla englannilla kirosanojen säestämänä, joka on täällä pusikossa se kommunikointitapa. 





Perth has a problem with meth users but in the outback problems are way worse.


3. EPÄREHELLISYYS, VEDÄTYS JA TURHAT LUPAUKSET

Nuo kolme sanaa ovat keskeisiä kulttuuriin kuuluvia perusasioita, joita emme osanneet odottaa puhtoista mainetta mediassa ylläpitävän Australian kansalaisilta. Olemme huomanneet, että ihmiset liiottelevat ja jopa valehtelevat asioista omaksi edukseen ja joskus vain siksi, että saavat kuulijan mielenkiinnon herätettyä ilman mitään suurempaa tarkoitusta. Täällä on myös joka päiväistä luvata kaikenlaista pienistä palveluksista suurempiin asioihin ilman minkäälaista tarkoitusta lunastaa lupausta tai sovittua juttua. On todella yleistä, että luvataan kaikenlaista omaksi hyödyksi, kuten esimerkiksi työilmoituksissa tarjotaan tietty määrä tunteja paikkaa hakevalle ja todellinen tuntimäärä ja jopa työnkuva voi olla aivan jotain muuta, kuin mitä on "sovittu." Täällä ei auta kun elää joka päivä B- ja C-suunnitelmien varassa ja niellä kerta toisensa jälkeen omasta sinisilmäisyydestä koitunut tappio. Olemme itse jo tottuneet turhiin lupauksiin, liiotteluun ja valehteluun, jonka vuoksi olemme itse aika varautuneita ja epäileväisiä oman selustamme turvaamiseksi. Se on oikeastaan yksi parhaista vinkeistä jonka voimme Länsi-Australiaan matkaaville antaa mielipahan ja ylimääräisten konfliktien välttämiseksi. 





We were promised that there would be water in this river!


4. " NÄHTÄVYYDET "

Länsi-Australiassa on lääniä enemmän kuin missään muussa Australian osavaltiossa ja näin ollen myös nähtävyyksiksi kutsuttuja paikkoja on melkoisesti. Täällä pitkät välimatkat saavat aivan uuden käsityksen, sillä paikallisten mielestä tunnin tai kahden ajomatka ei ole kaukana. Meillä on saattanut olla huonoa tuuria Länsi-Australian nähtävyyksien kanssa tai yksinkertaisesti kadotimme reissussa puoli vuotta hyvin toimineen kykymme arvioida näkemisen ja kokemisen arvoiset kohteet. Yksikään vierailemamme kohde tai nähtävyys ei ole tämän 5 kuukautisen jakson aikana ollut käymisen arvoinen tai sellainen, jota voisimme hyvillä mielin suositella. Välimatkat näihin turistioppaiden ja paikallisten hehkuttamiin paikkoihin ovat tuntien tai jopa päivien päässä toisistaan ja ennen kuin edes pääsee kohteeseen on saanut maksaa monen bensatankillisen ja pysähdysten verran. Mitä enemmän uppoaa rahaa ja aikaa päiväretkiin, sitä enemmän odotukset nousevat. Vielä kertaakaan todellisuus ei ole kohdannut varovaistenkaan odotustemme kanssa, vaikka olemme etukäteen perehtyneet nähtävyyksiin yrittäen välttää hutireissut. Pinnacles Desert, Kings Park, Jakob's Ladder, Coral Bay, Lesmurdie Falls ja muutama Lookout - point ovat kaikki olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä. Toki meillä on paljon paikkoja, joista olimme tai olemme edelleen jollain tasolla kiinnostuneita ja haluaisimme antaa mahdollisuuden, mutta voi olla, että ne jäävät tällä reissulla kokematta. Tällaisia ovat mm. Margaret River ja Ningaloo Reef, jonne varasimme retken, joka yllättäen peruuntui järjestäjän organisointikyvyttömyydestä johtuen. 





You might have to drive tens of miles on roads like this to get to a sightseeing point and it probably won't be worth it.





Pinnacles Desert wasn't worth the few bucks it cost.




Pinnacles Desert, WA




This is how the lookout points look like. Not much to see though.




We were told that Jacob's ladder would be awesome and a great workout. It was neither.


5. KAIKKI AUSTRALIASSA EI TAPA

Niin paljon kun sitä onkaan tullut katsoneeksi kaiken maailman luontodokumentteja ja kuullut varoituksia vaarallisista eläimistä yleensä heiltä, ketkä eivät ole koko maassa ikinä käyneetkään, täytyy helpottavana tietoiskuna ilmoittaa, ettei täällä luonto ole ihmistä vastaan ihan niin paljon, kuin yleistykset, luulot ja media antaa ymmärtää. Ötökkäkammoisille varsinkin Australian Outback on parhaimmillaan toimivaa siedätyshoitoa eikä täällä myrkylliset hämähäkit tai muutkaan eläimet hakeudu ihmisten tielle. Toki niiden olemassa olosta on hyvä tietää ja kohdatessa jatkaa eri suuntiin. Ötököitä täällä näkee varsinkin pimeällä, mutta niihin ei ajan kuluessa osaa kiinnittää enää edes huomiota. 





A huntsman might look scary but they are harmless to human.


Kokonaisuutena Länsi-Australia ei ole tarjonnut meille toivomaamme kokemusta ja olemme jääneet aika kauas siitä todellisuudesta, mitä kuvittelimme kulttuurin, nähtävyyksien ja yleisen sivistystason olevan. Emme rehellisesti tunne kuuluvamme tänne, vaikka pidämme täällä opittuja asioita arvokkaana tietona jatkoa ja omia elämänvalintoja ajatellen. Meidän 5 kuukauteen mahtuu muutamia erittäin iloisia ja hyviä asioita, mutta emme usko enää palaavamme Länsi-Australiaan ainakaan pitkäksi aikaa näiden näyttöjen perusteella. 

Olisi mukava kuulla muiden reissaajien tai Länsi-Australiassa asuvien kommentteja ja kokemuksia siitä, miten te koette yleisen ilmapiirin ja mitä hyviä ja huonoja puolia Länsi-Australiassa olette havainneet. Myös blogiimme liittyvät palautteet ovat erittäin tervetulleita. :)





Thanks for reading and see you soon! 

Emmi & Henkka 







sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Tieto, Taito & Tuuri - Täsmävinkit Farmitöiden Hakuun

Tervehdys kaikille lukijoille! Olemme jo jonkin aikaa suunnitelleet kirjoittavamme vinkkipostauksen, miten mielestämme kannattaa hakea toisen vuoden viisumiin tarvittavia töitä (Regional Work) ja mitä mielestämme kannattaa ottaa huomioon työpaikkaa etsiessä. Yleisesti näistä töistä kuulee käytettävän sanaa "farmityöt", vaikka esim. kaivostyöt ja liikenteenohjaus ovat myös hyväksyttyjä toisen vuoden viisumin saantiin. Mitä tahansa työtä päätyykään tekemään lisävuoden toivossa, täytyy työpaikan sijaita tarpeeksi pusikossa eli ei lähellä isoja kaupunkeja.  Lista 2nd Year Visaan hyväksytyistä töistä ja postikoodeista löytyy täältä.

Netti on täynnä bloggareiden ja reppureissaajien kirjoituksia ja neuvoja samasta aiheesta, mutta olemme todenneet monet paljon hehkutetut työnhakukonstit liian työläiksi, aikaa vieviksi ja jopa turhiksi. Tässä postauksessa kirjoitamme oman näkökantamme farmitöiden etsintään ja kerromme mitkä asiat auttavat työnhakuprosessissa ja mitkä taas vaikeuttavat sitä. 




Sneak peek into a banana plantasium.


1. CV KUNTOON

Jotta voi hakea töitä, täytyy olla työhistoria ja muutkin saavutukset listattuna ansioluetteloon, jonka voi hyvillä mielin esittää potentiaaliselle työnantajalle. Australiassa on todella yleistä, että CV:lle tehdään face liftiä eli venytetään totuutta työhistoriasta, mutta koska sitä tekee niin paikalliset kuin reppureissaajat, niin joskus (työhistoriasta riippuen) ei auta, kuin pelata tätä likaista, mutta yleisesti kaikkien tiedossa olevaa peliä siinä missä muutkin. Jos haluaa farmitöitä, eikä ole kokemusta farmiduunista entisessä elämässä niin kannattaa laittaa maininta, että on esimerkiksi poiminut omenoita tai mansikoita, jos on mummon tai naapurin pihalla käynyt vaikka vain omenavarkaissa. Se näyttää aina paremmalta, kuin maininta Xboxista harrastus-osiossa. Kannattaa luetuttaa oma CV ulkopuolisella, ottaa palautetta vastaan ja viilata paperit sen mukaan lähetyskelpoiseksi. Työnhaussa Australiassa täytyy osata kehua itseään rentoon sävyyn, muuten riski jäädä ilman töitä kohoaa entisestään.  




Now you could add experience with tractors to your cv. ;)


2. YLIARVOSTETTU GUMTREE

Lähes jokainen bloggaaja ja tuttumme, jolta kysyimme vinkkejä työnhakuun mainitsi ensimmäisenä Gumtree.com.au - sivuston, joka vastaa etäisesti Suomen tori.fi:ä. Latasimme molemmat Gumtreen omat appit puhelimiin ja päivitimme työpaikkahakua monesti päivässä. Lähetimme kaikkiin potentiaalisiin paikkoihin CVt saatekirjeen kera, mutta emme saaneet yhteenkään viestiin vastausta 2 kuukauden aikana, vaikka ilmoituksissa luki, että yhteydenotot vain sähköpostilla. Monet työpaikkailmoitukset olivat hyvin epämääräisiä parinlauseen sutaisuita ja osa niistä jopa ilman yhteystietoja, työpaikan osoitetta tai farmin nimeä. Jos työnantaja ei tuollaisia perusasioita osaa ilmoitukseen laittaa, niin suosittelemme siirtymään seuraavaan. Syitä Gumtree:n toimimattomuuteen on monia, mutta suurimpina ongelmina pidämme sitä, että työpaikkoja Gumtree:ssä on paljon vähemmän kuin hakijoita, talviaikaan (touko-kesäkuussa) farmikausi käy säästöliekeillä, australialaiset ovat todella laiskoja vastaamaan viesteihin, avoimet paikat täytetään nopeasti, usein jopa heti ilmoituksen jätettyä.  




If you decide to go and look for jobs in person you should go and ask even if it says no work.


3. TIEDÄ MITÄ HALUAT 

Jos sinulla on edes pieni ajatus jäädä Australiaan toiseksi vuodeksi tai haluat pitää sen mahdollisuuden auki, suosittelemme aloittamaan farmitöiden etsimisen heti saavuttuasi maahan tai hyvin pian sen jälkeen. On lukuisia tapauksia, kun reppureissaajat ovat alkaneet etsimään töitä 4-6kk ennen viisumin loppumista eivätkä he ole onnistuneet löytämään rehellisiä, toisen vuoden viisumiin oikeuttavia töitä. Aina löytyy jotain alipalkattua hanttihommaa, mutta pimeänä maksetusta duunista ei kerry viisumiin tarvittavia päiviä. Myös riski tulla huijatuksi kasvaa, kun työnantajat havaitsevat reppureissaajan kiireellisen työn tarpeen. Tässä vaiheessa on varmaan hyvä mainita, että täällä vedätetään ja hyväksikäytetään reppureissaajia PALJON asiassa kuin asiassa, joten on ehdottoman tärkeää tietää kaikki tarvittava nippelitieto toisen vuoden viisumista, palkkauksesta sekä tarkistaa Googlesta työnantajan / farmin tiedot. On todella yleistä, että työnantaja lupaa hyvät tunnit, mutta todellisuudessa sää määrää pitkälti miten paljon töitä tehdään. Meillä oli alkuun todella nihkeästi tunteja, vaikka ilmoituksessa oli luvattu 30-40h / vk. Siinä ei oikein voinut, kuin hammasta purra ja toivoa, että kelit alkaisivat lämpenemään. 




Not the season yet, eh?


Omakohtainen varoituksena ja esimerkkinä toimiva tapaus, jossa haimme mansikkafarmille lähellä Perthiä netissä täytettävän kaavakkeen avulla. Saimme seuraavana päivänä viestin, että saamme mennä harjoittelemaan ko. farmille ilman palkkaa koko päiväksi, joka on btw. laitonta ja aloimme viestin saatuamme tutkimaan tarkemmin kyseisen farmin taustoja. Löysimme lukuisia reppureissaajien jättämiä arvosteluja, joissa kerrottiin, että he olivat saaneet palkattoman perehdytyspäivän jälkeisestä ajalta 4$ / tunnilta, joka on noin 18$ päässä toisen vuoden viisumiin kelpuutetusta minimipalkasta. Lisäksi paikallinen uutistoimisto oli käynyt paikan päällä tekemässä tästä maanpäällisestä orjatyöleiristä jutun, koska kyseistä farmia vastaan oli nostettu ihmiskauppasyyte, kahdesti. Päätimme jatkaa työnetsintää ja skipata tämän ilmaisen mansikanpoimintaperehdytyksen jollekin kielitaidottomalle aasialaiselle, jotka noihin kusetusloukkoihin yleensä päätyvät. 

Siispä, kannattaa tarkistaa kaikki mahdollinen ja muistaa kyseenalaistaa myös työn kelpoisuus toisen vuoden viisumiin etukäteen, vaikka itse ilmoituksessa väitettäisiin, että työ siihen kelpaa. 

4. HÄLYTTÄVIÄ TEKIJÖITÄ 

Nämä vinkit eivät ole yksi yhteen, mutta tässä on listattuna joitakin tiekijöitä, joita havaittaessa kannattaa olla ekstratarkkaavainen ja varuillaan. 

Lain mukaan palkasta ei saa pidättää vuokraa, kyytikustannuksia tai muitakaan itseään hyödyttäviä kuluja. Jos työnantaja harrastaa tälläistä, on se jo yksi suuri hälytysmerkki epärehellisestä toiminnasta. 

Google tietää ja sitä kannattaa uskoa mitä tulee kirjoitettuihin arvosteluihin. Kannattaa siis perehtyä hyvin mitä työnantajasta kirjoitetaan, ennen kuin ottaa työn vastaan tai lähtee edes haastatteluun.  

Useasti työpaikoissa, joissa omistaja on kiinalainen, vietnamilainen tai jostain sieltä suunnalta, niin sellaisissa työpaikoissa työolosuhteet, palkka ja odotettu työteho ovat epäinhimilliset. 

Olemme törmänneet moniin ilmoituksiin, joissa palkka perustuu täysin työntekijän poimimaan määrään, mutta kun kehittyy työssään, vaihtaa työnantaja ahkerille tuntiliksan, ettei joudu maksamaan liikaa palkkaa. Tämä on petosta koko kuvio ja itse emme ole edes etsineet piece rate - töitä välttääksemme viimeiseen asti tämän klassisen vedätyksen. 




Know all the facts so you can spot the scams from the many job posts there are.


5. OLE HYVÄ TYÖNHAKIJA

Mikäli hakija on joustava, fyysisesti hyvässä kunnossa, positiivinen, ahkera ja kielitaitoa löytyy sen verran, että pystyy spottaamaan huijausilmoitukset, on erittäin todennäköistä, että hyvä toisen vuoden viisumiin tarvittava työpaikka löytyy. On tärkeää olla kriittinen myös niinä hetkinä, kun työnhakuun on jo kyllästynyt ja haluaisi vain jo aloittaa hommat. On yllättävän yleistä, että porukka käyttää rahansa loppuun ja sen jälkeen anelevat Facebook-ryhmissä mitä vain työtä kunhan sen saa heti. Tämänkin on varmasti jollain toiminut, mutta edelleen huijatuksi tulemisen riski on entistä suurempi. 

Meidän työnhakuprosessi kesti noin pari kuukautta. Kolusimme Gumtreetä, Facebookin reppureissuryhmiä ja erilaisia työnhakusivustoja kyllästymiseen asti, kunnes Henkka löysi
farmityömme Jobshop.com - sivuston kautta. Palvelu toimii siten, että työnantaja maksaa Jobshopille 110$ / tarvittava työntekijä ja mikäli työntekijä ei täytä sovittuja ehtoja, hankkii Jobshop heille uuden tilalle. Suosittelemme mielellämme Jobshop:ia työnhakuun, sillä meitä onnisti vuorokauden sisällä siitä, kun lähetimme heille hakemukset. 




If you get lucky you might have so many different kinds of fruit and berries right on your backyard. These are mulberries. Delicious!


Työnhakutapoja ja tyylejä on yhtä paljon kuin ihmisiä, mutta suosittelemme näiden yllämainittujen vinkkien lisäksi olemaan samalla työnantajalla koko toisen vuoden viisumityöjakson, mikäli työ on rehellistä, siedettävää ja ehdot täyttävää. 

Kuulisimme mielellämme lukijoiden toisen vuoden viisumi työnhakuprosessissa ja töistä. Myös kaikki lisävinkit ovat erittäin tervetulleita. Olemme kiitollisia, mikäli jaksat meille kommentin jättää ja kokemuksesi jakaa. 




Cheers and see you next time! Emmi & Henkka