perjantai 21. huhtikuuta 2017

Bali - Padang Bai - Sukellus Uuteen Harrastukseen

Tässä postauksessa kerromme meidän yhdestä reissun parhaasta kohokohdasta - PADI Open Water Dive - kurssista. 

Ennen reissuun lähtöä olimme päättäneet osallistua sukelluskurssille Indonesiassa, sitten kun vihdoin tänne asti pääsisimme. Vertailimme kursseja netistä ja löysimme huikeat arvostelut saaneen Absolute Scuba - sukellusfirman, joka osoittautui onneksemme myös edullisimmaksi vaihtoehdoksi varsinkin heiltä saadun honeymoon-alennuksen jälkeen. Varasimme 3 päivän sukelluskurssin, jonka alkamispäivän saimme itse päättää. Kurssillemme osallistui meidän lisäksi ainoastaan yksi muu henkilö, joten opetus oli melko yksilöllistä. 




Absolute Scuba, Padang Bai, Bali


Day 1. 

Ensimmäinen päivä sukelluskurssilla alkoi yhteystietojen ja vastuuvapautuslappujen täytöllä, jonka jälkeen katsoimme opetusvideoita. Tämän jälkeen seurasi videoilla katsottujen osioiden kertaus dive masterin kanssa, jonka jälkeen teimme vielä monivalintakysymyksistä koostuvan testin jokaisesta videosta. 




Our instructor Indra teaching us the basics of scuba diving. /// Meidän sukellusohjaaja Indra kertoo sukelluksen perusteita.




Hardest part of day 1 done: getting into the wet suit. /// Päivän vaikein osio oli pukea märkäpuku.




Excited to put the scuba gear on for the first time. /// Henkka odottaa, että pääsee laittamaan kaikki varusteet päälle.


Seuraavaksi oli vuorossa välineiden sovittaminen ja lounas, joka iloiseksi yllätykseksemme sisältyi hintaan. Lounastauon jälkeen siirryttiin tositoimiin, nimittäin diver masterimme halusi nähdä, että jokainen meistä osaa uida altaan päästä päähän yhteensä 18m ja kellua muutaman sekunnin. Vaatimus tälle kurssille on, että asiakas osaa uida 200m, mutta silti monet uima- ja kellumistaidottomat varaavat kurssin, kun ajattelevat, että sukellus on helppoa eikä uimataitoa tarvita. Tämä ajatusmalli on täysin ääripää siihen, mihin me olimme varautuneet, sillä treenasimme uintitekniikoita kuntoon Kuala Lumpurin maauimalassa 3km pituisella uintisessiollamme. Kun koutsi oli todennut meidät jokaisen uimataitoiseksi oli aika valmistella välineet, pukea vetimet päälle ja hypätä 
sukelluskoulun pihalla olevaan harjoitusaltaaseen, jossa harjoittelimme perustekniikoita ja mahdollisten ongelmatilanteiden ratkomista. Tällaisia ovat mm. happiannostajan ja maskin tyhjentäminen vedestä, maskin sumeuden poistaminen sekä kaverilta hapen pyytäminen. 




First time in the pool with our scuba gear on. /// Ensimmäistä kertaa harjoitusaltaassa.




Indra showing us what exercise to do next. /// Indra näyttää, mikä harjoitus tehdään seuraavaksi.


Day 2.

Aamu alkoi ensimmäisellä merisukelluksella, jonne lähdimme sukelluskoulun edestä veneellä valmisteltuamme omat varusteemme. Meitä molempia mietitytti, miten korvamme kestäisivät tositoimia meressä, sillä edellisenä päivänä meidän molempien korviin oli sattunut melko paljon ensimmäistä kertaa altaan pohjaan mentäessä. Tavoitteena ensimmäiselle sukellukselle oli olla pinnan alla vähintään 20 minuuttia, jotta osio tulisi suoritettua. 




This is where we left for our first dive in the ocean. /// Tästä lähdettiin ensimmäiselle sukellusreissulle.




On our way to the dive site. /// Matkalla sukellusspotille.


Ensimmäinen sessio oli Blue Lagoonilla, jossa merenkäynti oli melko aaltoisaa. Mereen päästyämme saimme tutustua millaista sukellus ylipäätään meressä on ja pääsimme näkemään lukuisia mereneläviä ja elävää korallia, joka oli meille luksusta, sillä olemme snorklaussessioillamme nähneet oikeastaan vain kuollutta korallia, muutamia yksittäisiä elinvoimaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Ensimmäinen sessio kesti yhteensä 33 minuuttia ja kävimme 12,6 metrin syvyydessä.

Päivän toinen sukellussessio suoritettiin Jepunissa, jossa teimme edellisen päivän altaassa tehtyjä harjoituksia ja koska kaikki suorittivat harjoitukset ilman toistotarvetta, saimme loppuajan tutkia ympäristöä vapaasti. Henkka bongasi suuren pallokalan, joka tarkasteli harjoituksiamme lähietäisyydeltä. Session jälkeen suuntasimme takaisin rantaan, kasasimme pois omat välineet ja söimme lounaan jonka jälkeen oli vuorossa allasharjoittelua ja opetusvideoiden katselua sekä testien tekoa. 




Coming back from our first diving trip. /// Ensimmäiset sukellukset takana.


Day 3 

Edellisen päivän tapaan, alkoi myös viimeinen kurssipäivä merisukelluksella Jepunissa, mutta tällä kertaa merenpohjassa tehtyjen harjoitusten jälkeen sukelsimme 18m syvyyteen, jossa näimme kalojen ja korallien valtaaman hylyn. Näky oli upea ja tällä sessiolla näimme myös siipisimppuja, joiden myrkkypiikit voivat olla jopa ihmiselle hengenvaarallisia. 

Päivän toisella ja kurssin neljännellä sessiolla sukelsimme Drop off - nimisellä koralliseinämällä, josta Emmi bongasi mantisravun, joka on yksi Emmin lempi eläimistä ja ihan syystä, sillä mantisravulla on silmissä jopa kahdelletoista eri aallonpituudelle herkkiä tappisoluja mukaan lukien uv-säteilyn ja näin ollen sillä on yksi parhaista tutkituista näkökyvyistä eläinkunnassa. Ihmisillä vastaavia tappisoluja on vain kolmelle eri päävärille. Viimeinen sukellussessio oli paras tähän astisista, sillä upea koralliseinämä oli täynnä elävää korallia ja näkemämme lajikirjo oli laaja. 

Lounastauon jälkeen oli vuorossa loppukoe, jonka tehtyämme kävimme läpi väärät vastaukset, ettei epäselvyyksiä laitteista tai sukeltamisen perustiedoista jäänyt avoimeksi. Pääsimme kaikki läpi ja saimme heti PADI:n myöntämät väliaikaiset sukelluskortit. Muoviversiot saapuvat 90 päivän sisällä suorituksesta.

Dive Masterillamme Indralla on 22 vuoden kokemus sukeltamisesta ja se näkyi hänen ammattitaidossaan. Hän oli kärsivällinen, perusteellinen, hauska ja selkeä. Ohjeet olivat selkeitä sekä pinnan päällä, että alla harjoituksia tehtäessä. 

Maksoimme kurssista 300€/hlö, joka on mielestämme huokea hinta ihanan harrastuksen perusteista ja yhteensä neljästä sukelluksesta meressä. Palvelu Absolute Scuballa oli erinomaista. Henkilökunta kantoi BCD-kokonaisuutemme happipulloineen veneeseen ja sieltä pois ja otti asiakkaitaan huomioon pienillä, mutta merkittävillä eleillä. Tunsimme olomme tervetulleeksi ja ihastelimme työntekijöiden asiakaspalvelualttiutta koko kurssin ajan. Emme olisi voineet toivoa parempaa kurssikokonaisuutta ja olemme iloisia, että saimme rahoillemme vastinetta koko summan edestä.




This little fella wanted to take a dip in the pool too. /// Pikku sudenkorento halusi myös uimaan.


Countlessmilesandsmiles suosittelee sukeltamista hyväkuntoisille, terveille ja meren elämästä kiinnostuneille henkilöille. Sukeltaminen oli helpompaa kun osasimme ajatella ja odotuksemme kokemuksesta täyttyivät ja ylittyivät mitä tuli kurssin järjestäjään Absolute Scubaan. 

Absolute Scuban nettisivut:  http://www.absolutescubabali.com/

Thanks for reading and see you soon!

Emmi & Henkka

keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Bali - Laajin Kirjo Kaloja ja Roskia

Jätimme Malesian taaksemme ja saavuimme viimeiselle etapille, Balille ennen Australiaa, jota erityisesti Emmi on odottanut koko reissun ajan, koska olimme suunnitelleet suorittavamme PADI Open Water Diver - kurssin, joka on myös meille molemmille ensimmäinen ​kerta laitesukelluksen parissa. 




White sand is one thing we expect from Bali. Haven't seen much of it yet though. /// Toistaiseksi valkoista hiekkaa ei ole vielä näkynyt.


Meillä oli yksi välipäivä ennen sukellusta ja halusimme kokeilla pitkästä aikaa snorklausta, joten tutkimme netistä lähellä olevia snorklausspotteja ja valitsimme arvosteluiden perusteella Blue Lagoon - nimisen pienen lahden. 

Blue Lagoonin merenkäynti ja virrat olivat voimakkaat, mutta kun saimme taistelua itsemme muutaman kymmenen metrin päähän rannasta, avautui meille tähän astisista snorklaussessioista laajin kalalajien kirjo. Näimme muun muassa Humuhumunukunukuapua - kalan, joka on Hawaijin osavaltion tunnuskala, papukaijakalan, pari erilaista pallokalaa, merimakkaroita, merisiilejä, meritähtiä ja monia muita kaloja, joiden nimiä emme tiedä Suomeksi tai jotka ovat meille toistaiseksi tuntemattomia.




Blue Lagoon in Padang Bai would be a great place to chill, sunbathe and snorkel if someone took care of the place. /// Blue Lagoon olisi mahtava paikka ottaa aurinkoa ja snorklata, mikäli joku tai oikeastaan kaikki huolehtisivat paikasta.




There are some good snorkeling spots behind those waves. /// Kun uskaltautuu tarpeeksi kauas rannasta, pääsee näkemään upeita vedenalaisia maisemia.


Todellinen järkytys meille oli kuitenkin se, että vedessä lillui yhtä paljon roskia kuin kaloja ja koko ajan sai snorklauksen lomassa viskoa roskapusseja ja karkkipapereita pois näkökentästä ja jaloista. Aallot ylettyivät rannan ravintolan rakenteisiin asti, joten auringonottopaikkoja oli rantahiekalla vain kourallinen eikä rannan ainoa suihkukaan toiminut. 

Vaikka olimme innoissamme näkemistämme kaloista, päällimmäiseksi fiilikseksi meille jäi surku siitä miten ihmiset roskaavat ja laiminlyövät luontoa. 

Countlessmilesandsmiles on sitä mieltä, että Padangbain Blue Lagoonissa olisi paljon potentiaalia kokeneille snorklaajille, jos siitä ja sen siisteydestä pidettäisiin huolta. Mielenkiinnolla seuraamme, ovatko muutkin rannat yhtä muovijätteen täyteisiä kun Blue Lagoon vai onnistuimmeko valitsemaan roskaisimman mahdollisen ensispotin täällä Balilla. 

Haluaisimme kuulla millaisia snorklauskokemuksia lukijoillamme on Balista ja mitkä ovat ne omat lempparispotit missä päin maailmaa vain, joten meille voi halutessaan jättää kommenttia blogiin. 




Name of this beach is White Sand Beach but it didn't live up to its name. /// Meille ei ihan auennut, mistä tämä ranta oli saanut nimensä. 




Read about our diving course on our next blog. Cheers and thanks for reading!

Emmi & Henkka




sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Malesia Yllätti, Miellytti ja Koukutti

Viisi ja puoli viikkoa takana upeassa Malesiassa ja voisimme aivan mielellämme olla täällä vielä toisen samaisen satsin. Tässä postauksessa kerromme yleisiä fiiliksiämme Malesiasta ja asioita, jotka meitä kiehtoi ja mitkä ihmetytti. 

Emmi sai tammikuussa päähänsä, että olisi kiva käydä ennen Indonesiaa myös Malesiassa ja päätimme hetken aikaa asiaa harkittuamme ostaa lennot Kuala Lumpuriin. Erityistä tässä kohteessa meille on ollut se, ettemme juuri tienneet siitä mitään etukäteen, jonka takia odotuksemme olivat melko avoimet. 




Greetings from Kuala Lumpur, Malaysia!


5,5 viikkoa Länsi-Malesiassa matkattuamme olemme saaneet muodostettua kuvan siitä millainen kohde tämä meille aiemmin tuntematon trooppinen maa on. Ihmiset ovat ystävällisiä, suvaitsevaisia ja avuliaita, puhuvat hyvin englantia sekä antavat jokaiselle oman tilansa toteuttaa itseään. Tilan antaminen näkyy konkreettisesti hymyinä ihmisten kasvoilla, kukaan ei katso pahalla jos kävelee kadulla olkapäät ja polvet paljaana, liikenteessä otetaan muita huomioon ja töötin käyttämistä vältellään viimeiseen asti vaikka kadut olisivatkin ajoittain tukossa. Voisikin sanoa, että Malesiassa vallitsee yleinen Mind your own God - mentaliteetti ja näin ollen kaikkien ajatusmaailmat mahtuvat samojen rajojen sisäpuolelle. 60% malesialaisista on muslimeita ja loput väestöstä ovat pääosin hinduja, buddhalaisia, taolaisia tai kungfutselaisia, joten paikalliset ovat tottuneet erilaisuuteen ja sen kunniotukseen lapsesta saakka.  Tällaisesta muiden huomioon ottamisesta ja suvaitsevaisuudesta olisi Suomessakin hyvä ottaa mallia. 




Henkka and maybe the most famous building in Malaysia. Petronas Towers are the highest twin towers in the world. /// Henkka Petronas-kaksoistornien juurella.


Vaikka Malesia on ylittänyt odotuksemme lähes jokaisella osa-alueella, löytyy myös täältä asioita, josta on ollut meille enemmän tai vähemmän harmia ja joihin kannattaa tänne matkatessaan varautua. Ravintolassa / katukeittiössä voi olla vaikea tilata, sillä menut ovat paikallisella kielellä ja työntekijä ei välttämättä osaa sanoa muuta kun "chicken and rice". (Tähän muuten törmäsimme yllättävän usein!) Malesiassa wifit ovat huonoja ja  vaikka netissä majapaikan sivuilla mainostettaisiinkin laadukasta nettiä, niin totuus ei välttämättä olekaan kuten on luvattu. Tämä pätee myös muihin mainostettuihin mukavuuksiin, joten kannattaa varautua siihen, että jos joku ei toimi tai jotain ei ole, niin luultavasti suurimman lohdun saa kun taputtaa itseään olalle ja valitsee paremmin ensikerralla. Asiakkaan vastuulle jätetään Malesiassa paljon ja tämä on hyvä muistaa niin ravintoloissa kuin majapaikoissakin. Olemme myös panneet merkille, että mitä suurempi liike ja enemmän johtoportaita työntekijän yläpuolella on, sitä laiskempaa toimintaa voi odottaa. 
Malesiassa vallitsee käteiskulttuuri ja kannattaa varautua siihen, että monet 24/7 - kaupat eivät ota vastaan edes 50MYR - seteleitä (10,60€). koska vaihtorahaa ei ole. Meille henkilökohtaisesti suurin pettymys, ettemme päässeet snorklaamaan, koska Länsi-Malesian vesi on sameaa ja monissa paikoissa lilluu erilaisia meduusoita, jotka voivat aiheuttaa pahoja pistoksia. Meduusavaarasta ei juuri missään varoitella turistikadon pelossa, mutta riski on todellinen ja sen saimme mekin molemmat tuta, kun eräskin yksilö pisti meitä rannalla, jossa niistä ei paikallisten mukaan pitänyt olla vaaraa. 




There aren't any good beaches to swim in KL so we went to a swimming stadium near our hotel. /// Uimaan pitää päästä keinolla millä hyvänsä!




Henkka swam 3km first time in his life! /// Henkan ensimmäinen 3km putkeen. Fiilis 5/5!


Rennon ilmapiirin, herkullisen ruuan ja lukuisten nähtävyyksien lisäksi upeat ostoskeskukset, toimiva julkinen liikenne ja teiden hyvä kunto ovat esimerkkejä asioista, joita olemme ihastelleet pitkin matkaa. Erityismaininnan haluamme antaa pitkän matkan busseille, jonka istuimet ovat todellista luksusta ja hinnat huokeita. 




There are a lot of fruit stands in Kuala Lumpur where you can buy fresh fruit straight from locals. /// Meidän lempparijuttu KL:ssa on ehdottomasti ihanat hedelmäkärryt, josta paikalliset myy tuoreita hedelmiä. 




The street vendors even sell fruits that are sliced and packed so you can grab a healthy snack whenever you want. /// Maailman helpoin ja terveellisin tapa hankkia eväitä? 


Nämä viikot Malesiassa ovat olleet jokaisen käytetyn ringgitin arvoset ja tulemme tänne varmasti vielä takaisin, sillä emme ehtineet käydä kuin murto-osassa paikoista, joissa olisimme halunneet käydä. Huomenna suuntaamme Balille, jossa osallistumme sukelluskurssille ja jossa, meidän on tarkoitus opetella surffaamaan, siten että meillä olisi perusteet hallussa Australiaan mennessämme. 

Thanks for reading & see you soon! 

Emmi & Henkka