keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Indonesia - Gili Air - Dive Against Debris

WEDNESDAY APRIL 26TH

Ympäri maailmaa roskaisissa vesissä uiskenneltuamme, snorklattuamme ja sukellettuamme olemme miettineet erilaisia keinoja, miten voisimme omalta osaltamme parantaa merien ja eläinten tilannetta. Siksi haluammekin osallistua http://tarinoitamaailmalta.com/ sekä http://www.matkakuume.net/ - sivustojen alulle panemaan #ReilutBlogit - kampanjaan, jossa käsitellään vastuullista matkailua maailman meriin liittyen. 

Kävimme aamulenkillä kävelemässä Gili Air - saaren ympäri ja törmäsimme kylttiin, jossa luvattiin kassillisesta rannalta tai merestä poimittuja roskia vastaan olut. Innostuimme välittömästi kyseisen rantaravintolan huippu diilistä ja lähdimme keräämään roskia. Meillä ei ollut mukana kuin yksi pussi ja kieltämättä vähän harmitti, kun se täyttyi niinkin nopeasti, sillä olisi ollut kiva kerätä roskia enemmänkin, koska muovijätettä ja tyhjiä pulloja kyllä riitti. Muutaman minuutin kerättyämme kiikutimme kassin sisältöineen henkilökunnalle, joka luopui kylmästä bissestä kuin omistaan olisi joutunut jakamaan. Nihkeästä vastaanotosta ja huonosta palvelusta huolimatta kyseinen idea on yksi parhaista, joihin olemme tällä reissulla törmänneet. 
One free beer for picking up a bag of garbage is a great deal! /// Keräämällä yhden pussillisen roskaa saat yhden ilmaisen bissen, hyvä diili!
This guy is going for the whole pack of beer. /// Tämä äijä meinaa hakea koko lavallisen kaljaa.
Awesome idea! /// Loistava idea!


Näimme sukelluskurssilla videon, jossa sukeltajat keräsivät roskia merenpohjasta ja meille tuli molemmille sellainen fiilis, että kyseinen tapa auttaa mereneläviä olisi meille se kaikkein mieluisin. Tästä ei mennyt kuin muutama päivä kun bongasimme Gili Airilla mainoksen Clean Up - sukelluksesta, jossa kerätään merestä roskia ja sukelluksen varusteineen saa ilmaiseksi omaa työpanostaan vastaan. Ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi ja siirsimme paluulippujamme ja majoitustamme päivällä eteenpäin.
Emmi waiting for the clean up dive. /// Emmi odottaa, että päästään siivoussukellukselle.
Our Dive Against Debris team ready for the dive. /// Tällä porukalla lähdimme keräämään roskia merenpohjasta.


7 Seas Dive Centerin järjestämä joka keskiviikkoinen siivousurakka alkoi selkeällä briefillä, jossa kerrottiin turvallisuusohjeet ja että miten roskia kerätään niin ettei korallit vahingoitu. Lisäksi he kertoivat enemmän Project AWARE - järjestön Dive Against Debris - ohjelmasta, jonka nimissä lähdimme siivoamaan merenpohjaa. Kyseisestä järjestöstä ja heidän projektistaan pääset lukemaan täältä
You can see a sunken boat in the middle of the picture. /// Kuvan keskellä näkyy uponnut vene. Padang Bai, Bali
This kind of ignorance we are fighting against. /// Tällaista välinpitämättömyyttä vastaan haluamme taistella.


Oli hienoa kuulla miten paljon he arvostivat kaikkien vapaaehtoisten panosta ja moni tuntui meidän lisäksi olevan mielissään, että pääsee auttamaan roskien keräämisessä. Porukka jaettiin neljälle eri ohjaajalle ja me saimme ranskalaisen Sylvi - nimisen dive masterin, joka johdatti meidät 16m syvyyteen keräämään erilaisia artikkeleita, jotka eivät kuulu luontoon. Kaikki roskat, mitä saimme 35 minuutin aikana kerättyä olivat muovia ja painoivat yhteensä 2kg. Tuohon määrään mahtui 5 litran bensakanisteri, muutama muovipullo, karkki-, nuudeli- ja sipsipusseja, muovikuppeja ja ääretön määrä erikokoisia muovipusseja. 
Yhteensä koko ryhmä sai kerättyä 32kg mereen kuulumatonta jätettä ja tänä vuonna roskaa on kerätty merestä 7 Seas Dive Centerin toimesta yli 1 000kg. Meille kerrottiin, että merien jätetilanne on yksi pahimpia juuri Indonesiassa, mutta 7 Seas Dive on onneksi tehnyt myös sukelluksia, jolloin roskaa ei ole löytynyt.
Total of 32kg of trash was picked up today. /// Yhteensä 32 kiloa roskaa lähti meidän mukaan merenpohjasta.


Emme keksi parempaa win-win-win - tilannetta, josta hyötyy luonto ja sukelluksen järjestäjä, kun he saavat ilmaista työvoimaa putsaamaan heidän käyttämiään sukellusspotteja sekä me, jotka saamme ilmaisen sukelluksen ja hyvän mielen että ainakin pussillinen roskaa vähemmän haittaa meren asukkaiden elämää. 

Meidän päivämme oli oikein onnistunut ja aiomme ottaa selvää jospa löytäisimme muitakin kyseiseiseen ohjelmaan kuuluvia dive centereitä, sillä kokemus oli mieleenpainuva ja siitä jäi meille hyvä mieli. 
We hope we can keep beaches and oceans clean and livable for every living thing. /// Toivottavasti saamme pidettyä rannat ja meret puhtaana, jotta ihan kaikilla olisi hyvä elää.
We hope reefs, corals and all other sea life have a happy ending also. /// Toivomme, että myös riutat, korallit ja muut meren elävät saavat onnellisen lopun.


Kuulisimme mielellämme lukijoidemme tapoja osallistua meren ja luonnon hyvinvoinnin edistämiseen, joten kaikenlaiset ekoteot saa jakaa joko kommentteihin tai yksityisviestillä. 

Thanks for reading and lets all take care of the environment!

Emmi & Henkka


2 kommenttia:

  1. Voi onpa loistavia ideoita nämä molemmat! Etenkin tuo sukellusdiili; ilmainen sukellus roskien keruuta vastaan kuulostaa loistavalta ja tosi tärkeää työtä. Tästä en itse asiassa ollut koskaan kuullutkaan, kiitos kun jaoit kokemuksesi. Hurjan määrän roskaa siivositte, hyvä te!

    VastaaPoista
  2. Hei Annika! Kiitos kommentistasi. Tuo sukellustempaus oli kyllä ihan huippu diili ja sellaiseen lähdettäisiin mukaan ihan koska vain uudestaan. Harmi, ettemme onnistuneet löytämään Balilta sukelluskoulua, joka olisi mukana tässä kamppanjassa. Kova tarve kyllä olisi! - Emmi

    VastaaPoista