maanantai 5. joulukuuta 2016

USA - 10 Tips For Road Trips

Tässä postauksessa kerromme vinkkejä roadtrippailuun, jotka kokosimme Phoenixin reissun pohjalta.
NOTE: Phoenixissä kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, koska välimatkat ovat todella pitkiä ja kävellen liikkuminen on lähes mahdotonta. Kävelyteitä ei juuri ole keskustaa ja tiettyjä asuinalueita lukuunottamatta. 


Never too busy for a nice shot.

1. GPS 
Lähes välttämätön väline roadtrippailijoille on gps ja me olemme käyttäneet Here We Go - sovellusta, joka toimii myös offline-tilassa. Sovellukseen ladataan kartat haluamistaan alueista, jolloin se toimii ihan kuin mikä tahansa muukin gps. Kiitos kaverillemme tästä huikeasta vinkistä. Joihinkin vuokra-autoihin kuuluu gps ilman lisämaksua, riippuen tietysti vuokra-autofirmasta, mutta esim. Hertz, jonka kautta vuokrasimme auton viime kerralla, laskutti kyseisestä laitteesta $17/päivä lisämaksua.
2. TANKKI JA EVÄSKORI TÄYTEEN 
Haja-asutusalueilla saattaa olla jopa 100 mailin pätkiä ilman huoltoasemaa, joten kannattaa aina tankata auto ennen kuin lähtee ajamaan pienempiä teitä, ettei käy vahinkoa. Evästä ja juotavaa kannattaa varata matkalle mukaan, sillä haja-asutusalueilla saa maksaa sekä bensasta, että kaikesta muustakin paljon suolaisemman hinnan kun kaupungeissa tai suurien teiden läheisyydessä. Bensa on USA:ssa paljon halvempaa kuin Suomessa, joten täyden tankin saa $10-$30:lla autosta ja kaupungista riippuen.
3. AIKATAULU
Countlessmilesandsmiles suosittelee roadtrippailijoille löysää aikataulua mahdollisten tietöiden tai muiden viivästysten takia. On myös paljon kivempaa poiketa matkan varrella mielenkiintoisissa paikoissa, kun ei ole buukannut aikatauluaan liian täyteen. Lisäksi kannattaa ladata puhelimen akku täyteen ja ottaa mahdollisesti powerbank mukaan, jos sellaisen sattuu omistamaan.


Las Vegas 20 miles away by night.

4. RUUHKIEN VÄLTTÄMINEN
Ruuhka-aikoja kannattaa välttää mikäli se on mahdollista. On usein järkevämpää lähteä hieman aiemmin tai myöhemmin kun ruuhkapiikki on huipussaan tai muuten saattaa joutua hinuuttamaan teillä sen ajan, jonka voisi käyttää hyödyllisemmin. Juhlapyhiä edeltävät ja seuraavat päivät ovat usein pahimpia kuten myös perjantai- sekä sunnuntai-iltapäivät. 
5. TIETULLIT (TOLLS)
Emme ole tällä reissulla maksaneet yhtään tietullimaksuja, joita joidenkin teiden tai siltojen käyttäjät joutuvat maksamaan, jotta tiet saadaan pysymään kunnossa ja uusia teitä voidaan rakentaa ilman, että muita veroja joudutaan korottamaan. Tietullimaksun voi maksaa usein käteisellä tai kortilla ja joissain vuokra-autoissa on tuulilasissa laite, jonka tietulli skannaa automaattisesti. Jos autosta löytyy tällainen laite, niin voi käyttää express-kaistoja ja lasku tietullimaksusta tulee perässä. 
6. PARKKEERAAMINEN
Helppo ja lyhyt vinkki: mitä ytimemmässä pyörit, sitä todennäköisemmin joudut parkkeeraamisesta maksamaan. Jos olet menossa johonkin tapahtumaan, jonne on tulossa itsesi lisäksi kymmenentuhatta muutakin ihmistä, kannattaa varata parkkeeraamiseen aikaa reilusti, sillä on erittäin raskasta yrittää etsiä vapaata ruutua hirveässä kiireessä tapahtumapaikan tuntumasta. HUOM! Tarkista aina parkkeerausehdot, sillä USA:ssa on yleistä, että väärin parkkeeratut autot hinataan ja siitä tulee auton haltijalle $100-$1 000 lasku, johon lisätään vielä hinausauton kilometrikorvaus, verot, seisonta-aika hinaamolla ja mahdollisesti rikkinäisen auton hinauslisät. 
NOTE: Countlessmilesandsmiles ei ole ryssinyt parkkeeraamisen kanssa, mutta on ottanut selvää, miten homma toimii Teitä lukijoita varten. 
7.  TANKKAUS
Tankkaaminen Suomessa ja USA:ssa on yhtä helppoa, kun ottaa huomioon pari seikkaa: USA:ssa New Jerseyssä sekä Oregonissa bensa-asemilla on omat tankkaajat, jotka täyttävät tankin puolestasi. Näille tankkaajille maksetaan normaalisti tippiä, mikäli he pesevät auton ikkunat tai tarkastavat öljyt samalla kuin tankki täytyy. Tankkaus maksetaan aina etukäteen joko luotto- tai debitkortilla tai käteisellä bensa-aseman kassalle. 
8. VAKUUTUKSET
Autoa vuokratessa vuokrafirmat yrittävät kaupitella kaiken maailman lisävakuutuksia, joista saa maksaa itsensä kipeäksi, mikäli sellaisia haluaa pakollisen vakuutuksen lisäksi ottaa. 
NOTE: Countlessmilesandsmiles suosittelee vahvasti matkavakuutuksen hankkimista kotimaasta ja perehtymään tarkkaan pakollisiin vakuutuksiin, mitä vuokra-autoon todellisuudessa tarvitsee, ennen kuin lähtee kulkuneuvoa noutamaan. Autovuokraamoiden asiakaspalvelijat on opetettu myymään vakuutuksia ja autojen lisäominaisuuksia kaikenlaisia konsteja käyttäen, joten kannattaa olla asioista perillä ja pysyä tiukkana. Tällä tavoin matkailija säästää ison nipun rahaa ja voi käyttää ne paljon hyödyllisemmin. 
9. AUTOSI EI OLE NÄYTEIKKUNA
Älä jätä autoosi mitään näkyville, etenkään arvotavaraa. Huonoimmilla huudeilla autonikkunoita on mennyt sisään jopa parkkihilujen takia, joten kaikki tavarat piiloon esimerkiksi takakonttiin tai hansikaslokeroon. 
10. AVOIN MIELI, UPEA REISSU
Mitä avoimemmin mielin reissaat, sitä todennäköisemmin näet ja koet mahtavia asioita. Sulje pois ennakkoluulot ja mene mihin mieli milläkin hetkellä halajaa. Kokemuksemme mukaan suunnittelemattomat excursionit ovat niitä parhaita. 


Adventures start where plans end.

Thanks for reading and see you next time!
Memi & Henkka 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti