keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Phoenix - Goldfield Ghost Town

Meiltä on moni paikallinen kysynyt, että miksi olemme tulleet Phoenixiin häämatkallamme ja erityisesti porukka on ihmetellyt valitsemaamme ajankohtaa, sillä täällä on tällä hetkellä melko viileää kun vertaa Phoenixin kesähelteisiin, jolloin turistikausi on parhaimmillaan. Paikalliset eivät myöskään  pidä Phoenixia erityisen mielenkiintoisena tai elämyksellisenä kohteena, mutta me olemme löytäneet paljon mielenkiintoisia ja käymisen arvoisia paikkoja, joista kerromme tässä blogissa lisää.


Hiking in Arizona.


Olemme kerenneet käydä NBA - pelissä, joka tosin ei tarjonnut muuta kuin haukotuksia alotusheitosta lähtien johtuen Phoenix Sunsin surkeasta esityksestä. Yllätykseksemme saimme matsista lähtiessämme mukaan burgerikupongit, joten jäi ottelusta jotain hyvääkin käteen.


Denver Nuggets @ Phoenix Suns, Talking Stick Arena

Googletimme "Things to do in Phoenix" ja ensimmäisenä mielenkiintomme herätti Hole in The Rock - nähtävyys, joka oli arvostelujen perusteella suosittu ja lyhyen ajomatkan päässä, joten päätimme käydä tsekkaamassa reiän paikan päällä. Kyseisen nähtävyyden yhteyteen on perustettu Phoenix Zoo ja Botanical Garden, joihin saa käydä tutustumassa maksullisesti, mutta Hole in The Rockin ihmettely ei maksa mitään. Meillä meni 15 minuuttia kun kävelimme parkkipaikalta nyppylälle, jossa reikä oli. Nappasimme parit kuvat ja totesimme, että paikalla ei sen enempää nähtävää ollut, joten lähdimme pienen kävelylenkin jälkeen valmistautumaan illan peleihin. Mielestämme matkailija ei jää mistään paitsi, jos ei käy tuota reikää ihmeettelemässä, jos näillä suunnilla liikkuu.


Henkka at the Hole in the Rock.

Google ehdotti meille myös vuonna 1893 perustettua Goldfield Ghost Town - kaivoskylää, joka on elänyt kulta-aikojaan 1800-luvun loppupuolella, kylän ympärillä sijaitsevien aktiivisten kultakaivosten ansiosta. Goldfieldissä on asunut sen parhaimpina aikoina noin 1500 asukasta, mutta sen kulta-aika eivät kestänyt kuin 5 vuotta. Kaupunki kuihtui kultasuonten ehdyttyä ja lopulta autioitui kokonaan. Kylä on nykyään yksityisen omistuksessa ja se on rakennettu täysin alkuperäiseen muotoonsa kahta alkuperäistä rakennusta lukuunottamatta. Vierailu Goldfieldissä on ilmaista, mutta paikan päällä on erilaisia opastettuja kierroksia, joita voi ostaa lisämaksusta.


The entrance to Goldfield Ghost Town.

Meitä kiinnostaa kovasti historia ja  emme ole kumpikaan koskaan päässeet näkemään livenä, millaista meininki on ollut villin lännen aikoihin, joten tämä kohde kiinnosti meitä molempia kovasti ja odotuksemme olivat huipussaan. Uusi kaverimme Kylan, johon tutustuimme paikallisella casinolla, lähti mukaamme Golfieldiin tutkimaan paikkoja ja kuulemaan enemmän tästä huikeasta kohteesta. 
Goldfieldin kaivoskylä oli kuin suoraan 1800-luvun lopulta lukuun ottamatta nykyajan autoja parkkipaikalla sekä pankkiautomaattia kylän rautatieasemalla. Meistä tuntui kuin olisimme matkanneet aikakoneella ajassa taaksepäin hiljaiseen pieneen villin lännen kylään. Koko kylässä vierailumme ajan vain ihmettelimme, miten onnistuimme valitsemaan näin upean kohteen ja kuinka autenttinen tunnelma siellä oli. Kylästä löytyy kirkko, saluuna, bordelli, vankila, hirsipuu, hautausmaa, kultakaivos, kullanhuuhdontapaikka, sepän paja, museo, apteekki, rautatieasema sekä monta muuta rakennusta. Kiertelimme ensin omatoimisesti ja otimme rullan täyteen upeita kuvia ja kuulimme villinlännen meiningistä museon innokkaalta työntekijältä. Hän muun muassa kertoi, että tuohon aikaan hirsipuuta on käytetty ahkerasti ja oikeastaan millä vain perusteella saattoi saada hirttotuomion kylän korruptoituneelta sheriffiltä. Uhkapeleistä ja muista erimielisyyksistä syntyneitä riitoja puitiin pääkadulla sillä perjaatteella, että kellä on nopein liipasinsormi. 


Main street in Goldfield.



Goldfield Ghost Town, Arizona.



Bordello at Goldfield.



Henkka and Kylan in front of the Saloon.



Church in Goldfield.



The jail and the gallow at Goldfield.



Cemetary that has real graves of people who lived in Goldfield.

Päätimme oman kiertelymme päätteeksi mennä vielä opastetulle Goldmine Tourille, joka maksoi $8/hlö, joka oli tähän mennessä parhain reissussa sijoittamamme $16. Kierroksen alussa opas kertoi kultakaivoksen historiasta, jonka jäljeen menimme parin metrin syvyyteen maan alle hissillä, jollaista myös kullankaivajat olivat aikanaan käyttäneet. Kaivokseen päästyämme opas esitteli kullankaivajien käyttämiä välineitä ja kertoi ja näytti yksityiskohtaisesti miten niitä oli käytetty. 
Opas kertoi, että kaivajat ovat aikanaan laskeutuneet vähintään 38 metrin syvyyteen, vipukäyttöisellä hissillä, johon on ahtautunut 8 miestä. Matka alas on kestänyt noin tunnin ja miehet ovat tehneet 12-14 tuntisia päiviä $3 päiväpalkalla. Heillä on ollut mukanaan 4 kynttilää / päivä, jotka palavat yhteensä n. 8h, joten ruokatauot, hissimatka ja osa töistä on tehty säkkipimeässä. Kynttiläpihtailuun on ollut ilmeisesti syynä se, että työnantaja ei ole halunnut kaivajien hahmottavan kuinka paljon kultaa he ovat kaivoksista louhineet. Goldfieldin kaivoksista on louhittu yhteensä kultaa tuon ajan arvossa $1,5 miljoonan edestä, jonka arvo on nykypäivänä noin $800 miljoonaa. Opas myös kertoi, miten kaivajat ovat käyttäneet dynamiittia ja kuinka ripeästi heidän on täytynyt toimia pimeässä kuin he ovat sytyttäneet langat palamaan. Tuohon aikaan on kuollut paljon kaivostyöntekijöitä ja yhtä heidän höyryporaansa on kutsuttu "widow makeriksi", sillä sen käyttö oli todella vaarallista ja se tappoi useita kaivajia.


Some of the tools that the goldminers used.



Someone had to do the shitty job and check the miners poop for gold.

Kierros oli todella oli hyvä ja opas oli erittäin selkeä ja asiantunteva ja hän oli selkeästi kiinnostunut aiheesta itsekin. Kaiken kaikkiaan Goldfield Ghost Town oli erittäin positiivinen kokemus ja suosittelemme sitä lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa vähääkään villinlännen historia. 
NOTE: Emme suosittele Goldmine Touria paniikkihäiriöisille, ahtaanpaikankammoisille tai henkilöille, joilla on taipumusta ahdistukseen.
Thanks for reading.
Memi & Henkka
For more info: http://goldfieldghosttown.com/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti