sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Malesia Yllätti, Miellytti ja Koukutti

Viisi ja puoli viikkoa takana upeassa Malesiassa ja voisimme aivan mielellämme olla täällä vielä toisen samaisen satsin. Tässä postauksessa kerromme yleisiä fiiliksiämme Malesiasta ja asioita, jotka meitä kiehtoi ja mitkä ihmetytti. 

Emmi sai tammikuussa päähänsä, että olisi kiva käydä ennen Indonesiaa myös Malesiassa ja päätimme hetken aikaa asiaa harkittuamme ostaa lennot Kuala Lumpuriin. Erityistä tässä kohteessa meille on ollut se, ettemme juuri tienneet siitä mitään etukäteen, jonka takia odotuksemme olivat melko avoimet. 




Greetings from Kuala Lumpur, Malaysia!


5,5 viikkoa Länsi-Malesiassa matkattuamme olemme saaneet muodostettua kuvan siitä millainen kohde tämä meille aiemmin tuntematon trooppinen maa on. Ihmiset ovat ystävällisiä, suvaitsevaisia ja avuliaita, puhuvat hyvin englantia sekä antavat jokaiselle oman tilansa toteuttaa itseään. Tilan antaminen näkyy konkreettisesti hymyinä ihmisten kasvoilla, kukaan ei katso pahalla jos kävelee kadulla olkapäät ja polvet paljaana, liikenteessä otetaan muita huomioon ja töötin käyttämistä vältellään viimeiseen asti vaikka kadut olisivatkin ajoittain tukossa. Voisikin sanoa, että Malesiassa vallitsee yleinen Mind your own God - mentaliteetti ja näin ollen kaikkien ajatusmaailmat mahtuvat samojen rajojen sisäpuolelle. 60% malesialaisista on muslimeita ja loput väestöstä ovat pääosin hinduja, buddhalaisia, taolaisia tai kungfutselaisia, joten paikalliset ovat tottuneet erilaisuuteen ja sen kunniotukseen lapsesta saakka.  Tällaisesta muiden huomioon ottamisesta ja suvaitsevaisuudesta olisi Suomessakin hyvä ottaa mallia. 




Henkka and maybe the most famous building in Malaysia. Petronas Towers are the highest twin towers in the world. /// Henkka Petronas-kaksoistornien juurella.


Vaikka Malesia on ylittänyt odotuksemme lähes jokaisella osa-alueella, löytyy myös täältä asioita, josta on ollut meille enemmän tai vähemmän harmia ja joihin kannattaa tänne matkatessaan varautua. Ravintolassa / katukeittiössä voi olla vaikea tilata, sillä menut ovat paikallisella kielellä ja työntekijä ei välttämättä osaa sanoa muuta kun "chicken and rice". (Tähän muuten törmäsimme yllättävän usein!) Malesiassa wifit ovat huonoja ja  vaikka netissä majapaikan sivuilla mainostettaisiinkin laadukasta nettiä, niin totuus ei välttämättä olekaan kuten on luvattu. Tämä pätee myös muihin mainostettuihin mukavuuksiin, joten kannattaa varautua siihen, että jos joku ei toimi tai jotain ei ole, niin luultavasti suurimman lohdun saa kun taputtaa itseään olalle ja valitsee paremmin ensikerralla. Asiakkaan vastuulle jätetään Malesiassa paljon ja tämä on hyvä muistaa niin ravintoloissa kuin majapaikoissakin. Olemme myös panneet merkille, että mitä suurempi liike ja enemmän johtoportaita työntekijän yläpuolella on, sitä laiskempaa toimintaa voi odottaa. 
Malesiassa vallitsee käteiskulttuuri ja kannattaa varautua siihen, että monet 24/7 - kaupat eivät ota vastaan edes 50MYR - seteleitä (10,60€). koska vaihtorahaa ei ole. Meille henkilökohtaisesti suurin pettymys, ettemme päässeet snorklaamaan, koska Länsi-Malesian vesi on sameaa ja monissa paikoissa lilluu erilaisia meduusoita, jotka voivat aiheuttaa pahoja pistoksia. Meduusavaarasta ei juuri missään varoitella turistikadon pelossa, mutta riski on todellinen ja sen saimme mekin molemmat tuta, kun eräskin yksilö pisti meitä rannalla, jossa niistä ei paikallisten mukaan pitänyt olla vaaraa. 




There aren't any good beaches to swim in KL so we went to a swimming stadium near our hotel. /// Uimaan pitää päästä keinolla millä hyvänsä!




Henkka swam 3km first time in his life! /// Henkan ensimmäinen 3km putkeen. Fiilis 5/5!


Rennon ilmapiirin, herkullisen ruuan ja lukuisten nähtävyyksien lisäksi upeat ostoskeskukset, toimiva julkinen liikenne ja teiden hyvä kunto ovat esimerkkejä asioista, joita olemme ihastelleet pitkin matkaa. Erityismaininnan haluamme antaa pitkän matkan busseille, jonka istuimet ovat todellista luksusta ja hinnat huokeita. 




There are a lot of fruit stands in Kuala Lumpur where you can buy fresh fruit straight from locals. /// Meidän lempparijuttu KL:ssa on ehdottomasti ihanat hedelmäkärryt, josta paikalliset myy tuoreita hedelmiä. 




The street vendors even sell fruits that are sliced and packed so you can grab a healthy snack whenever you want. /// Maailman helpoin ja terveellisin tapa hankkia eväitä? 


Nämä viikot Malesiassa ovat olleet jokaisen käytetyn ringgitin arvoset ja tulemme tänne varmasti vielä takaisin, sillä emme ehtineet käydä kuin murto-osassa paikoista, joissa olisimme halunneet käydä. Huomenna suuntaamme Balille, jossa osallistumme sukelluskurssille ja jossa, meidän on tarkoitus opetella surffaamaan, siten että meillä olisi perusteet hallussa Australiaan mennessämme. 

Thanks for reading & see you soon! 

Emmi & Henkka 

4 kommenttia:

  1. Malesia on todella mukava, mutta ehkä kannattaa opetella edes pari sanaa Bahasa Malevta.
    Snorklauspaikat löytyy itäpuolelta, mm. Perhentian saarilla on maailmankin mittakaavassa parhaita sukellus- ja snorklauspaikkoja, vielä löytyy hienoja koralleja.
    Ja on idässä paljon muitakin saaristoja, mutta osa voi olla turistisia.
    Kuala-Lumpur on kyllä yksi parhaista suurkaupungeista ja lentoyhteydet supereita.

    Kiitti tästä postauksesta, mukavaa lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minttu! Kiitos kommentistasi ja Perhentian-suosituksestasi. Sinne ja Itä-Malesiaan ajattelimme suunnata ensi kerralla juurikin huippu snorklaus- ja divespottien perässä. Ehkä ensi kerralla osaamme sanoa edes jotain paikallisella kielellä, vaikka englannilla pärjäsikin suht. hyvin. ;) - E&H

      Poista
  2. Kivaa, että olette pääosin tykänneet Malesiasta :) Täällä on valtavasti näettävää ja koettavaa, kaupunkia, rantoja, sademetsää, ostosmahdollisuuksia ja tietysti valtavasti ihanaa ruokaa, varsinkin KL:ssa.

    Olemme asuneet parisen vuotta täällä Kuala Lumpurissa ja jokainen saa ilman muuta olla mitä mieltä asioista haluaa, mutta tuohon suvaitsevaisuuteen on kyllä pakko kommentoida, että sitä malesialaiset eivät to-del-la-kaan ole (vuonna 2016 valittu mm. maailman 11 rasistisimmaksi maaksi, https://businesstech.co.za/news/lifestyle/116644/the-most-racist-countries-in-the-world/). Se "One Malaysia" on täällä ihan totaalinen vitsi, jonka kyllä tietävät kaikki ihan roduista riippumatta, mutta kun ei ole sananvapautta, niin eipä siitä paljonkaan haastella julkisesti. En tiedä minkä verran olette tutustuneet aiheeseen, mutta eriarvoisuus tulee vastaan ihan jokapäiväisessä arjessa (työpaikat, suosiminen pankkilainoissa ja asunnoissa, hinnoittelu jne) ja mm. seksuaalivähemmistöjen asema on aivan kammottava (10v. vankilaa, raipaniskuja, elinkautinen maksuvelvoite sakoin jne.). Korruptio on myös tasolla, jota kukaan ei Euroopassa taitaisi edes uskoa - googlaamalla selviää sekin.

    Lisäksi se, että kukaan ei tule valkoiselle (kyllä, siten meitä täällä nimitetään) sanomaan, että peitäpä polvet ja olkapäät, ei myöskään tarkoita, että niiden esittely olisi muslimimaassa ok - opittuani malayta minulle aika nopeasti selvisi, että ne hymyt ovat valitettavasti osittain vain silmänlumetta ja varsinkin malayt sanovat välillä aivan kamalan ilkeitä asioita turisteille päin naamaa, kun olettavat, etteivät he ymmärrä (joka erityisesti maassa, jossa ketään ei saisiasettaa tilanteeseen, jossa häneltä voisivat mennä kasvot, on erityisen julmaa) :(

    Tottakai aina on myös valtavan ihania ihmisiä ja minulla on täällä todella rakkaita ystäviä, mutta on hyvä tiedostaa, että täällä asuu myös paljon niitä, joilla ei ole aina kovin hyvät aikeet / jotka eivät pidä turismia hyvänä asiana.

    VastaaPoista
  3. Hei Merica! Kiitos paljon kattavasta oikaisusta mitä tulee suvaitsevaisuuteen. Oli kiva saada paikallisen perspektiiviä aiheeseen, josta meille jäi ihan eri kuva osittain ehkä siksi, että muslimivaltaiseksi maaksi Malesia oli paljon mielekkäämpi kun esim. Arabiemiraatit, jossa minä ja äitini emme tunteneet itseämme tervetulleeksi missään muualla kun hotellissa, jossa yövyimme. Meitä tuijotettiin joka puolella, vaikka kuljimme maksimekot päällä ja huivit olkapäät peittäen heinäkuussa kun lämpötilaa oli +45c (kuten kaikki paikalliset naiset). Malesia oli meidän silmin aivan ääripää Arabiemiraattien matkasta, josta meille jäi huono fiilis alentavan, naisvihaisen ja rasistisen ilmapiirin takia. Pidimme malesialaisia myös rehteinä siksi, että 5 viikon aikana meitä ei yritetty huijata kertaakaan missään, johon olemme tottuneet esim. Indonesiassa ja Jamaikalla. Kiitos myös linkistä jonka laitoit. Se oli erittäin silmiä avaava ja hyödyllinen kuten myös kommenttisi ja arvostan todella, että jaksoit noin pitkän tekstin jättää blogiimme. - Emmi :)

    VastaaPoista