sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Tieto, Taito & Tuuri - Täsmävinkit Farmitöiden Hakuun

Tervehdys kaikille lukijoille! Olemme jo jonkin aikaa suunnitelleet kirjoittavamme vinkkipostauksen, miten mielestämme kannattaa hakea toisen vuoden viisumiin tarvittavia töitä (Regional Work) ja mitä mielestämme kannattaa ottaa huomioon työpaikkaa etsiessä. Yleisesti näistä töistä kuulee käytettävän sanaa "farmityöt", vaikka esim. kaivostyöt ja liikenteenohjaus ovat myös hyväksyttyjä toisen vuoden viisumin saantiin. Mitä tahansa työtä päätyykään tekemään lisävuoden toivossa, täytyy työpaikan sijaita tarpeeksi pusikossa eli ei lähellä isoja kaupunkeja.  Lista 2nd Year Visaan hyväksytyistä töistä ja postikoodeista löytyy täältä.

Netti on täynnä bloggareiden ja reppureissaajien kirjoituksia ja neuvoja samasta aiheesta, mutta olemme todenneet monet paljon hehkutetut työnhakukonstit liian työläiksi, aikaa vieviksi ja jopa turhiksi. Tässä postauksessa kirjoitamme oman näkökantamme farmitöiden etsintään ja kerromme mitkä asiat auttavat työnhakuprosessissa ja mitkä taas vaikeuttavat sitä. 




Sneak peek into a banana plantasium.


1. CV KUNTOON

Jotta voi hakea töitä, täytyy olla työhistoria ja muutkin saavutukset listattuna ansioluetteloon, jonka voi hyvillä mielin esittää potentiaaliselle työnantajalle. Australiassa on todella yleistä, että CV:lle tehdään face liftiä eli venytetään totuutta työhistoriasta, mutta koska sitä tekee niin paikalliset kuin reppureissaajat, niin joskus (työhistoriasta riippuen) ei auta, kuin pelata tätä likaista, mutta yleisesti kaikkien tiedossa olevaa peliä siinä missä muutkin. Jos haluaa farmitöitä, eikä ole kokemusta farmiduunista entisessä elämässä niin kannattaa laittaa maininta, että on esimerkiksi poiminut omenoita tai mansikoita, jos on mummon tai naapurin pihalla käynyt vaikka vain omenavarkaissa. Se näyttää aina paremmalta, kuin maininta Xboxista harrastus-osiossa. Kannattaa luetuttaa oma CV ulkopuolisella, ottaa palautetta vastaan ja viilata paperit sen mukaan lähetyskelpoiseksi. Työnhaussa Australiassa täytyy osata kehua itseään rentoon sävyyn, muuten riski jäädä ilman töitä kohoaa entisestään.  




Now you could add experience with tractors to your cv. ;)


2. YLIARVOSTETTU GUMTREE

Lähes jokainen bloggaaja ja tuttumme, jolta kysyimme vinkkejä työnhakuun mainitsi ensimmäisenä Gumtree.com.au - sivuston, joka vastaa etäisesti Suomen tori.fi:ä. Latasimme molemmat Gumtreen omat appit puhelimiin ja päivitimme työpaikkahakua monesti päivässä. Lähetimme kaikkiin potentiaalisiin paikkoihin CVt saatekirjeen kera, mutta emme saaneet yhteenkään viestiin vastausta 2 kuukauden aikana, vaikka ilmoituksissa luki, että yhteydenotot vain sähköpostilla. Monet työpaikkailmoitukset olivat hyvin epämääräisiä parinlauseen sutaisuita ja osa niistä jopa ilman yhteystietoja, työpaikan osoitetta tai farmin nimeä. Jos työnantaja ei tuollaisia perusasioita osaa ilmoitukseen laittaa, niin suosittelemme siirtymään seuraavaan. Syitä Gumtree:n toimimattomuuteen on monia, mutta suurimpina ongelmina pidämme sitä, että työpaikkoja Gumtree:ssä on paljon vähemmän kuin hakijoita, talviaikaan (touko-kesäkuussa) farmikausi käy säästöliekeillä, australialaiset ovat todella laiskoja vastaamaan viesteihin, avoimet paikat täytetään nopeasti, usein jopa heti ilmoituksen jätettyä.  




If you decide to go and look for jobs in person you should go and ask even if it says no work.


3. TIEDÄ MITÄ HALUAT 

Jos sinulla on edes pieni ajatus jäädä Australiaan toiseksi vuodeksi tai haluat pitää sen mahdollisuuden auki, suosittelemme aloittamaan farmitöiden etsimisen heti saavuttuasi maahan tai hyvin pian sen jälkeen. On lukuisia tapauksia, kun reppureissaajat ovat alkaneet etsimään töitä 4-6kk ennen viisumin loppumista eivätkä he ole onnistuneet löytämään rehellisiä, toisen vuoden viisumiin oikeuttavia töitä. Aina löytyy jotain alipalkattua hanttihommaa, mutta pimeänä maksetusta duunista ei kerry viisumiin tarvittavia päiviä. Myös riski tulla huijatuksi kasvaa, kun työnantajat havaitsevat reppureissaajan kiireellisen työn tarpeen. Tässä vaiheessa on varmaan hyvä mainita, että täällä vedätetään ja hyväksikäytetään reppureissaajia PALJON asiassa kuin asiassa, joten on ehdottoman tärkeää tietää kaikki tarvittava nippelitieto toisen vuoden viisumista, palkkauksesta sekä tarkistaa Googlesta työnantajan / farmin tiedot. On todella yleistä, että työnantaja lupaa hyvät tunnit, mutta todellisuudessa sää määrää pitkälti miten paljon töitä tehdään. Meillä oli alkuun todella nihkeästi tunteja, vaikka ilmoituksessa oli luvattu 30-40h / vk. Siinä ei oikein voinut, kuin hammasta purra ja toivoa, että kelit alkaisivat lämpenemään. 




Not the season yet, eh?


Omakohtainen varoituksena ja esimerkkinä toimiva tapaus, jossa haimme mansikkafarmille lähellä Perthiä netissä täytettävän kaavakkeen avulla. Saimme seuraavana päivänä viestin, että saamme mennä harjoittelemaan ko. farmille ilman palkkaa koko päiväksi, joka on btw. laitonta ja aloimme viestin saatuamme tutkimaan tarkemmin kyseisen farmin taustoja. Löysimme lukuisia reppureissaajien jättämiä arvosteluja, joissa kerrottiin, että he olivat saaneet palkattoman perehdytyspäivän jälkeisestä ajalta 4$ / tunnilta, joka on noin 18$ päässä toisen vuoden viisumiin kelpuutetusta minimipalkasta. Lisäksi paikallinen uutistoimisto oli käynyt paikan päällä tekemässä tästä maanpäällisestä orjatyöleiristä jutun, koska kyseistä farmia vastaan oli nostettu ihmiskauppasyyte, kahdesti. Päätimme jatkaa työnetsintää ja skipata tämän ilmaisen mansikanpoimintaperehdytyksen jollekin kielitaidottomalle aasialaiselle, jotka noihin kusetusloukkoihin yleensä päätyvät. 

Siispä, kannattaa tarkistaa kaikki mahdollinen ja muistaa kyseenalaistaa myös työn kelpoisuus toisen vuoden viisumiin etukäteen, vaikka itse ilmoituksessa väitettäisiin, että työ siihen kelpaa. 

4. HÄLYTTÄVIÄ TEKIJÖITÄ 

Nämä vinkit eivät ole yksi yhteen, mutta tässä on listattuna joitakin tiekijöitä, joita havaittaessa kannattaa olla ekstratarkkaavainen ja varuillaan. 

Lain mukaan palkasta ei saa pidättää vuokraa, kyytikustannuksia tai muitakaan itseään hyödyttäviä kuluja. Jos työnantaja harrastaa tälläistä, on se jo yksi suuri hälytysmerkki epärehellisestä toiminnasta. 

Google tietää ja sitä kannattaa uskoa mitä tulee kirjoitettuihin arvosteluihin. Kannattaa siis perehtyä hyvin mitä työnantajasta kirjoitetaan, ennen kuin ottaa työn vastaan tai lähtee edes haastatteluun.  

Useasti työpaikoissa, joissa omistaja on kiinalainen, vietnamilainen tai jostain sieltä suunnalta, niin sellaisissa työpaikoissa työolosuhteet, palkka ja odotettu työteho ovat epäinhimilliset. 

Olemme törmänneet moniin ilmoituksiin, joissa palkka perustuu täysin työntekijän poimimaan määrään, mutta kun kehittyy työssään, vaihtaa työnantaja ahkerille tuntiliksan, ettei joudu maksamaan liikaa palkkaa. Tämä on petosta koko kuvio ja itse emme ole edes etsineet piece rate - töitä välttääksemme viimeiseen asti tämän klassisen vedätyksen. 




Know all the facts so you can spot the scams from the many job posts there are.


5. OLE HYVÄ TYÖNHAKIJA

Mikäli hakija on joustava, fyysisesti hyvässä kunnossa, positiivinen, ahkera ja kielitaitoa löytyy sen verran, että pystyy spottaamaan huijausilmoitukset, on erittäin todennäköistä, että hyvä toisen vuoden viisumiin tarvittava työpaikka löytyy. On tärkeää olla kriittinen myös niinä hetkinä, kun työnhakuun on jo kyllästynyt ja haluaisi vain jo aloittaa hommat. On yllättävän yleistä, että porukka käyttää rahansa loppuun ja sen jälkeen anelevat Facebook-ryhmissä mitä vain työtä kunhan sen saa heti. Tämänkin on varmasti jollain toiminut, mutta edelleen huijatuksi tulemisen riski on entistä suurempi. 

Meidän työnhakuprosessi kesti noin pari kuukautta. Kolusimme Gumtreetä, Facebookin reppureissuryhmiä ja erilaisia työnhakusivustoja kyllästymiseen asti, kunnes Henkka löysi
farmityömme Jobshop.com - sivuston kautta. Palvelu toimii siten, että työnantaja maksaa Jobshopille 110$ / tarvittava työntekijä ja mikäli työntekijä ei täytä sovittuja ehtoja, hankkii Jobshop heille uuden tilalle. Suosittelemme mielellämme Jobshop:ia työnhakuun, sillä meitä onnisti vuorokauden sisällä siitä, kun lähetimme heille hakemukset. 




If you get lucky you might have so many different kinds of fruit and berries right on your backyard. These are mulberries. Delicious!


Työnhakutapoja ja tyylejä on yhtä paljon kuin ihmisiä, mutta suosittelemme näiden yllämainittujen vinkkien lisäksi olemaan samalla työnantajalla koko toisen vuoden viisumityöjakson, mikäli työ on rehellistä, siedettävää ja ehdot täyttävää. 

Kuulisimme mielellämme lukijoiden toisen vuoden viisumi työnhakuprosessissa ja töistä. Myös kaikki lisävinkit ovat erittäin tervetulleita. Olemme kiitollisia, mikäli jaksat meille kommentin jättää ja kokemuksesi jakaa. 




Cheers and see you next time! Emmi & Henkka

2 kommenttia:

  1. Hyva postaus! Oon kans poikaystavan kanssa tal hetkella farmipaivia tekemassa, 3 viikkoo enaa jaljella!:) Meilla kavi aika hyva tuuri tyonhaun suhteen, oltiin vasta lopeteltu aiemmat hommat Sydneyssa Ja tarkotus oli reissata rauhalliseen tahtiin pohjoisempaan Ja siella vasta "tosissaan" etsia farmipaikkoja. Laiteltiin kuitenkin sillontallon hakemuksia johonkin paikkoihin Gumtreessa (eniten luotin ilmoituksiin jossa Gumtreessa oli linkki farmin omille sivuille jossa tehtiin hakemus) Ja sita kautta saatiin paikka avocado-farmille :) Tosi kiva farmi, mukavat tyontekijat&omistajat, kivaa hommaa Ja saa hyvin rahaa saastoon:)
    Kiva loytaa muiden ausseissa oleskelevien blogeja, jaan seuraamaan:)
    - Ilona
    Rantapallo.fi/ilonalyydia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ilona! Kiitos viestistäsi! Tosi kiva, että pääsitte luotettavalle avokadofarmille duuniin, jossa vielä mukava duuniporukka. Tuollainen duuni avokadojen parissa olis ollut meillekin erittäin mieluinen. Nimim. Avokadoja kymmenellä dollarilla viikossa. :D
      Täällä ei tosiaan ole mikään varmaa työn suhteen ja työntekijöiltä pimitetään tietoa töiden määrästä edelliseen päivään asti, eikä oikein voi mihinkään luottaa, vaikka muuten ollaan ihan ok viihdytty täällä Carnarvonissa, vaikkei kyllä tätä Länsi-Australiaa suositeltaisi mielellämme kenellekään. Onko teillä suunnitelmia mitä aiotte tehdä teidän farmijakson jälkeen? :)

      Sain kommenttisi ansiosta uuden seurattavan blogin! Kiitos siitä. :)
      - Emmi

      Poista